вівторок, 18 березня 2008 07:13

Досі не встановили причини вибуху будинку в Львові

Автор: фото: УНІАН
  Будівельники готуються відбудовувати триповерховий житловий будинок №14 на вулиці Костюшка у Львові, зруйнований вибухом 7 лютого 2008-го. Причини вибуху досі не називають
Будівельники готуються відбудовувати триповерховий житловий будинок №14 на вулиці Костюшка у Львові, зруйнований вибухом 7 лютого 2008-го. Причини вибуху досі не називають

Перед сьомою вечора у львівському ресторані готелю "Львів" починає грати музика. На вечерю з харчовими талонами йдуть жителі будинку N14 на вул. Костюшка та N 10 і 12 на вул. Січових Стрільців. Їхні помешкання 7 лютого зруйнувало потужним вибухом.

— Раціон монотонний, меню повторюються через чотири дні, — каже Микола Прокоп"як  із вул. Січових Стрільців, 64 роки. У двомісному номері він живе з 58-річною дружиною Галиною. — Ясно, що спеціально голубці робити не будуть чи капусту смажити...

— На сніданок — нарізка ковбаси і сиру. Я за свої 64 років з"їв менше ковбаси, як за той місяць тут, — жартує потерпілий Богдан Ткачук. — Хоч би кашу якусь приготували. Але не це головне. Нічого ж не робиться по наших квартирах. Більше місяця минуло, а ми й досі не знаємо, від чого помешкання зруйнувалися. Ну не треба ж навіть семи класів освіти мати, щоби за стільки часу не встановити, чи то газ, чи то динаміт, чи то ще яка біда! От з гробниці фараона підняли — сам порох, а визначили, які в нього болячки були. Ну невже важко взяти цеглу і подивитися, які там вкраплення на ній? Вибухнуло ж на сходовій клітці.

У готелі "Львів" після вибуху тимчасово мешкають 34 з 36 потерпілих. Інші живуть у родичів. За проживання і триразове харчування міська влада заплатила 501 960 грн. Грошей вистачить на три місяці. Кілька тижнів тому департамент житлово-комунального господарства порахував, що дешевше обійдеться орендувати квартири для переселенців. Але заплатити власникам приватного житла мерія не може — треба проводити тендер.

— А ми тільки по 3 тисячі гривень компенсації отримали. І ще кожному порахували збитки, — говорить Богдан Ткачук. — У моїй чотирикімнатній квартирі потріскалися стіни і стеля, меблі зруйнувалися. Усе це оцінили у 6107 гривень і 6 копійок.

Улітку зруйнований будинок планують відбудувати. Будівельники вже готуються до відновних робіт.

— Віддав ключі майстрам, які через мою квартиру риштовку всередину носять, — додає Микола Прокоп"як. — Там уже балкони відновлюють. Кажуть, що працюють авансом, грошей із Києва ще не переслали.

Виконком Львівської міської ради визнав зруйнований будинок N14 та квартири в будинках N10 та 12 на вул. Січових Стрільців аварійними. Управління житлового господарства має внести пропозиції щодо відселення мешканців та подальшого використання вивільнених приміщень.

— Як так? Це ж наші приватизовані квартири! — непокоїться Любов Ткачук, 60 років. — Хіба ми їх уже продали?

Тетяна Кондратюк, 68 років, із квартири N22 на вул. Січових Стрільців, 10, розповідає, що впродовж останніх двох років до неї додому часто приходили покупці.

— Пропонували купити мої майже 58 метрів. Але дочка менше як за 3 тисячі доларів за квадратний метр не поступиться, — розповідає жінка. — Зрештою, квартири вже нема. Не вибухом зруйнувалася, а будівельники розібрали, щоби майданчик для відбудови підготувати. Півроку тому поставила броньовані двері, ще навіть гарантію на них маю. Поки відвезла речі до знайомої, двері хтось виніс.

Вибух у триповерховому цегляному будинку на вул. Костюшка, 14 зруйнував майже 30 помешкань. Десятеро мешканців потрапили до лікарні. Загинули Світлана та Віталій Хлєбнікови з 13-ї квартири.

Зараз ви читаєте новину «Досі не встановили причини вибуху будинку в Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути