пʼятниця, 11 жовтня 2013 14:52

У Олімпійському святилищі не можна піднімати камені
31

Фото: Фото: Олена Власова

Місце у Греції, де урочисто запалюють вогонь для Олімпійських ігор, може побачити кожен турист.  Давнє святилище Олімпія знаходиться у області Еліда на півострові Пелопонес. Вхідний квиток у археологічний комплекс для дорослої людини обійдеться у 6 євро або у 9 євро - якщо мандрівник планує ще й відвідати археологічний музей.

Одразу біля головного входу туристи набирають у пляшки воду з джерела, що б'є з-під землі – адміністрація лише провела водогін і встановила крани. Прогулянка святилищем займає щонайменше годину-півтори, а лавочок немає. Відпочити від палючого сонця можна буде хіба на каменях у тіні оливкових дерев.

"Колись тут стояли храми античним божествам, скарбниці міст, стадіон, терми, навіть майстерня знаменитого скульптора Фідія. По праву руку від головного входу були гімназій та палестра, де юнаків навчали боротьбі та гарній поставі. Там також умивалися та відпочивали атлети, - розповідає екскурсовод Наталія. – Навпроти палестри починався священний гай Зевса – Альтіс".

Після землетрусів від античних храмів залишилися лише руїни. Більшу частину з них огородили мотузками, щоб туристи не забиралися на повалені колони та рештки будівель. Але деякі споруди дозволяють оглянути ближче.

"Давні греки ніколи не молилися у храмах, а тільки перед ними. І жертви приносили так само біля входу, де стояли вівтарі. Жерці різали тварин і спалювали їхні кістки. Попіл змішували з водою і обмазували ним вівтар, - Наталія показує на рештки храму Зевса у центрі святилища. – Історики розказують про велику статую Зевса роботи Фідія із золота, слонової кістки та дерева - її називали одним з Семи див світу, але вона зникла і її доля нікому не відома. Поза межами гаю на сході був стадіон для змагань та іподром".

Вистава із запалюванням факелу для Олімпійських ігор відбувається саме біля руїн храму Гери - якраз неподалік стадіону, де колись проводили перші змагання. Жінки у білих хітонах, які символізують жриць, мають запалити вогонь лише за допомогою сонячних променів. Для цього приносять параболічне металеве дзеркало. Здобутим від дзеркала вогнем головна жриця-акторка запалює факел, який потім мандрує світом.

"Ніхто не знає, ким були започатковані перші Олімпійські ігри, - зізнаються доглядачі святилища. - Одна з легенд називає царя Пелопса, на честь якого названо півострів Пелопонес. Кажуть Пелопс поборов у змаганнях колісниць свого майбутнього тестя - царя пісів Еномая, а після перемоги захотів проводити змагання якомога частіше. Перші офіційно підтверджені Ігри відбулися тут у 776-ому році до нашої ери".

Від давнього стадіону залишилися лише арки над головним входом та широке поле. Вхід туди вільний. Єдине невелике підвищення на пагорбі призначалося для знаті та суддів, які сиділи на каменях. Прості глядачі сідали на землю і звідти спостерігали за атлетами. Тепер на пагорбах зеленіє трава.

"На стадіоні не було особливих зручностей. Тоді на Олімпійські ігри атлети та прості глядачі кілька місяців ішли пішки, несли з собою запас харчів та води, а ночували – просто неба. Тільки судді могли жити у будівлі-Пританейоні, а знатні гості зупинялися у Леонідіоні, - розповідає Наталія. - Переможець змагань мав право замовити собі статую, бідних спортсменів спонсорували їхні городяни. Якщо хтось шахраював на іграх або лякався випробувань, його змушували платити штраф. Потім за зібрані гроші відливали з міді статуї бога Зевса, які розставляли біля входу на стадіон. Нині від статуй залишилися лише постаменти. Допінг – метод старий, як світ. Тільки тоді спортсменів підбадьорював особливий напій на травах, такий собі античний енергетик на основі винного оцту. Голови переможців Ігор – олімпіоніків - вінчали вінками з листя оливи, які мав зрізати маленький хлопчик."
Глядачами були чоловіки. Єдиною заміжньою жінкою-глядачкою могла бути жриця храму Деметри, якій дозволялося сидіти навпроти суддівської трибуни.

Кажуть, найгірша погроза для рабів від господаря звучала: "Пошлю тебе на Олімпійські ігри!". Дорога до святилища довга і небезпечна, а їжею на дорогу рабовласник не забезпечував. Зате у разі перемоги на Іграх раб міг здобути свободу. Однак переважно участь у змаганнях брали вільні чоловіки. Хоча історик Павсаній називає першою жінкою-переможницею у змаганнях колісниць Кініску – доньку спартанського царя Архідама.

"Атлети змагалися у киданні списів та дисків, бігу, боротьбі, стрибках. Бігуни мали подолати дистанцію 192,27 метри. Вершники на іподромі ганяли на тетріппах (чотириконних колісницях). Іподром був удвічі довший за стадіон, але з віками постраждав під час розливу ріки Алфей і погано досліджений, - розказують у Олімпії. – У 406 році нашої ери Імператор Феодосій Другий наказав зруйнувати усі храми Олімпії, які були символом язичницької традиції. А в наступному столітті два потужних землетруси ще й донищили руїни. У часи розквіту християнства про ігри забули. Відродити їх вдалося лише у Франції наприкінці 19-ого століття".

Доглядачі попереджають, що на території не можна піднімати навіть дрібного каменя – можливо, він має археологічну цінність. За порушення туриста покарають штрафом.  
Потрапити до святилища Олімпії можна будь-якого дня з 8-ої години ранку. Кілька днів на рік (переважно по перших неділях місяця та національних святах) туди можна зайти безкоштовно. Не беруть грошей також із дітей, підлітків та солдатів.

Знайдені під час розкопок давньогрецькі статуї, зброю та предмети побуту можна побачити у археологічному музеї, що розташований біля святилища Олімпії. Мешканці містечка біля комплексу продають туристам сувеніри, книги, листівки та одяг з символікою Олімпійських ігор.

Зараз ви читаєте новину «У Олімпійському святилищі не можна піднімати камені ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути