четвер, 05 вересня 2024 13:59

Гори, полонина і Шешорські гуки: чому в парку "Гуцульщина" має побувати кожен
13

Парк "Гуцульщина": унікальне місце, яке повинен побачити кожний українець
Фото: Фото: facebook/hutsulshchyna.park
Парк "Гуцульщина": унікальне місце, яке повинен побачити кожний українець
Парк "Гуцульщина": унікальне місце, яке повинен побачити кожний українець
Парк "Гуцульщина": унікальне місце, яке повинен побачити кожний українець
Парк "Гуцульщина": унікальне місце, яке повинен побачити кожний українець

Парк "Гуцульщина" на Івано-Франківщині є дивовижним витвором природи. Сюди приїжджають туристи з усіх куточків світу.

Це унікальне місце варто побачити усім українцям. Gazeta.ua розповість, чому.

Історія парку

Ідея створення Національного парку в Косівському районі Івано-Франківщини зародилась в перші роки незалежності України. Національний природний парк "Гуцульщина" створений 14 травня 2002 року.

Тут неповторна природна краса поєднується з етнічними та історико-культурними надбаннями гуцулів. Це край самобутності. Місце, де збереглися традиції, обряди та народні ремесла. Саме тут розташований маєток Святого Миколая.

Краєвиди та панорами недоторканої природи, від яких перехоплює подих.

Парк розташований в лісистій частині Покутсько-Буковинських Карпат, і ліси є одним із найбільших та найцінніших його багатств. Особливо цінними є праліси та старовікові ліси. У цих лісах мешкають олені, козулі, кабани, зрідка трапляються бурі ведмеді, рисі, коти лісові.

У парку виявили 1214 видів грибів і грибоподібних організмів, з яких 23 – занесені до Червоної книги України. Працівники парку виконують унікальну методику re-situ, яка дає можливість вирощувати рідкісні гриби у природних умовах.

А ще територія парку помережена численними річками та потоками. Найбільші з них – Лючка, Пістинька, Рибниця, Черемош, які є правими допливами р. Прут.

У гірській місцевості та при виході з гір річки утворюють перекати, плеса, водоспади, які місцеве населення називає "гуками" через гуркіт і шум, які вони спричиняють.

Що побачити у парку

Пасіка та маєток Святого Миколая

Церква Успіння Пресвятої Богородиці

Науково-Просвітницький центр

Мертве озеро, озеро Лебедин

Шешорські гуки

Гора Грегіт, Острий, Михалків, Кліфа

Полонина Росохата

Є безліч туристичних маршрутів. Ви можете вибрати найцікавіші стежки і разом з інструктором і екскурсоводом зануритися в історію і милуватися найголовнішими красотами парку. Маршрути розроблені по самим еколого-пізнавальних місцях. Гора Михалкова, Хребет Кам'янистий, Хребет брус, Гора Кліфа і багато інших.

Кінні прогулянки. Одне з найвідоміших і улюблених розваг Карпат! Ви можете вибрати самостійний маршрут, або ж кататися разом з інструктором по кожній з перерахованих вище екскурсійних стежок.

Всесвітньо відомі лікувальні властивості мінеральних карпатських вод. Прекрасний клімат сприятливий для гіпертоніків, покращує самопочуття хворих страждають від проблеми дихальної системи та інше.

Культурне багатство Гуцульщини. Безліч музеїв, де пропонуються ознайомчі тури з можливістю придбання унікальних предметів мистецтва – вишивки, картини, посуд.

Як дістатись до парку "Гуцульщина"

Автобусом: є автобусне сполучення з Івано-Франківськом, Львовом, Києвом, Одесою

Автомобілем: з Києва – 590 км (9 год. автомобілем), зі Львова – 235 км (4 год. автомобілем), з Івано-Франківська – 92 км (1 год. 40 хв. автомобілем), з Чернівців – 80 км (1 год. 30 хв. автомобілем)

Потягом: найближча залізнична станція - Коломия, до якої можна дістатися потягами: Київ-Чернівці, Одеса-Чернівці, Київ-Рахів, Львів-Чернівці.

У кожному куточку України є архітектурні шедеври з дивовижною історією, які варто побачити хоча б раз в житті.

Справжні замки, палаци, фортеці України захоплюють своєю красою, величністю та колоритом.

Розповімо про замки, які варті уваги. Обов'язково відвідайте їх під час літньої відпустки.

Зараз ви читаєте новину «Гори, полонина і Шешорські гуки: чому в парку "Гуцульщина" має побувати кожен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі