понеділок, 31 грудня 2012 17:30

Вакс-фактор, "сліпий" Кашшаї, холостий постріл "Арсеналу": ТОП-12 скандалів у світовому та українському спорті в 2012 році

Вакс-фактор, "сліпий" Кашшаї, холостий постріл "Арсеналу": ТОП-12 скандалів у світовому та українському спорті в 2012 році
"Варшавська мелодія" з "варіаціями" на російську тему. Фото: reuters.com

ТОП-12 скандалів у світовому та українському спорті в 2012 році, версія Gazeta.ua

Рибка попався на допінгу

У січні в голкіпера донецького "Шахтаря" Олександра Рибки, який перейшов в донецький клуб з "Оболоні" і витіснив з основи Андрія П'ятова, був виявлений в крові заборонений препарат - фуросемід. За словами гравця речовина знаходилася в сечогінним засобі для схуднення, який він приймав. В кінці місяця УЄФА дискваліфікувала гравця на два роки. Протести "Шахтаря" відхилили і Апеляційний комітет УЄФА та Спортивного арбітражного суду в Лозанні.

"Шахтар", незважаючи на дискваліфікацію, запропонував голкіперу новий контракт, від якого Рибка відмовився.

Кривавий футбол в Єгипті

Трагедія сталася на матчі чемпіонату Єгипту в місті Порт-Саїд 1 лютого. Місцева команда "Аль-Масрі" приймала каїрський "Аль-Ахлі". Уболівальники команди гостей розгорнули величезний транспарант з образами на адресу Порт-Саїда, один з них вибіг на поле, слідом побіг натовп місцевих фанів, зім'явши на шляху поліцейських. Правоохоронців били руками і ногами, палили піротехніку. У хід пішли камені, арматура, навіть ножі. На стадіоні почалася паніка, багато глядачів виявилися затоптані.

Жертвами заворушень стали 74 людини, ще 248 отримали поранення. Були заарештовані 47 учасників бійки. Шеф поліції Порт-Саїда звільнений, в місто ввели війська. У країні оголосили триденну жалобу.

"Боксер" Боатенг поклав трьох

Скандалом завершився поєдинок 22 туру УПЛ сезону 2011/2012 між "Дніпром" і "Ворсклою", який відбувся 10 березня. Ганський півзахисник дніпрян Дерек Боатенг вдарив гравця полтавчан Романа Безуса. За його словами той дозволив собі расистські висловлювання на адресу ганця.

"Безус сказав мені "чорний", "чорна мавпа". Я відчув себе ображеним, тому штовхнув його", - прокоментував інцидент дніпрянін. Втім, дісталося від Боатенга не тільки Безусу, але й ще двом гравцям - Янузі і Даллку.

Дисциплінарний комітет Прем'єр-ліги, вивчивши матеріали справи, не встановив факт расизму. Боатенг був дискваліфікований на два матчі. Пізніше ганець зізнався, що обмовив Безуса, тому що "був на нього злий".

Службове підроблення Вакса і "рука божа" від Швецова

Два гучних суддівських скандали потрясли український футбол навесні. У матчі чемпіонату України "Шахтар" - "Динамо", який відбувся 7 квітня на "Донбас Арені", сімферопольський арбітр Юрій Вакс показав другу жовту картку гравцеві "Динамо" Денису Гармашу за те, що той нібито без дозволу рефері залишив поле. У рапорті вказав, що покарав гравця "за недисципліновану поведінку: перешкоду відновленню гри". КДК ФФУ, вивчивши матеріали справи, визнали рішення арбітра таким, що мало завідомо неправдивий характер. Юрій Вакс був усунений від суддівства на 12 матчів.

Фігурантом іншого інциденту, що стався в першій лізі 24 травня, виявився одеський рефері Віктор Швецов. У другому таймі поєдинку двох претендентів на підвищення у класі - "Севастополя" та запорізького "Металурга" - арбітр зарахував гол, який у ворота запоріжців рукою забив форвард кримчан Сергій Кузнецов. "Металург" звертався до тодішнього президента ФФУ Григорія Суркіса і куратора футбольного арбітражу України П'єрлуїджі Колліни з проханням переграти матч, але отримав відмову. Втім, перемога не дозволила "Севастополю" вийти в Прем'єр-лігу: кримчани втратили очки в матчі з "Буковиною" та пропустили в "еліту" запорожців. Віктор Швецов був усунений від суддівства в матчах УПЛ до кінця липня. Крім того, комітет арбітрів ФФУ прийняв рішення звернутися до федерації з проханням не включати прізвище Швецова в списки арбітрів ФІФА на наступний сезон. Зазначимо, що Віктор Швецов був включений в якості резервного судді на матчі Євро-2012.

Гарячі російські та польські хлопці

Варшава під час Євро-21-012 виявилася центром фанатських побоїщ. За кілька годин до початку матчу в групі А між збірними Польщі та Росії, який відбувся 12 червня, вболівальники з обох сторін влаштували масову бійку в центрі польської столиці. Сутички почалися під час маршу російських фанів, що пролягав за маршрутом Музей Війська Польського - Національний стадіон. Протягом усієї ходи росіян атакували групи місцевих ультрас. Для врегулювання ситуації поліція застосовувала водомети, в правохоронців летіли пляшки, камені, піротехніка. Бійки продовжилися і після матчу, який завершився внічию 1:1.

Всього після сутичок до і після матчу було затримано близько понад 190 осіб, у тому числі 25 росіян. Більшість потім відпустили. Деякі росіяни отримали умовні терміни або були оштрафовані за бійку і використання піротехніки на стадіонах. Травми отримали 140 осіб, у тому числі 19 іноземців, 10 поліцейських і один волонтер.

"Сюрприз" від Віктора Кашшаї

У матчі збірних України і Англії на Євро-2012, який відбувся 19 червня в Донецьку на "Донбас Арені", бригада арбітрів на чолі з угорцем Віктором Кашшаї не зарахувала чистий гол Марко Девіча на 61-й хвилині у ворота Джо Харта. Після удару українця сферу з порожніх воріт виніс Джон Террі, але вже після того, як круглий перетнув лінію воріт.

Старший офіцер УЄФА у справах суддівства П'єрлуїджі Колліна визнав помилку суддівської бригади. Так само як і Кашшаї. Після цієї зустрічі угорець більше не обслуговував матчі Євро-2012.

Після поєдинку президент ФІФА Зепп Блаттер визнав необхідність введення технології визначення узяття воріт.

Олімпійська суддівська атака

Під знаком гучного скандалу пройшов для збірної України четвертий день Лондонської Олімпіади. Судді позбавили українських гімнастів бронзової медалі в командних змаганнях. За оголошеним спочатку результатом українці займали третє місце, набравши 271.526 бали. Першими йшли китайці (275.997 бали), другими - британці (271.711 бали). Четверте місце займала збірна Японії. Через кілька секунд після оголошення результатів японці подали протест, який був задоволений. Збірна України опинилася на четвертому місці, Японія перемістилася на третє, при цьому в якості бонусу отримала до своєї оцінки сім десятих бали.

Ще однією жертвою арбітрів став український боксер Євген Хитров, який в 1/8 фіналу зустрічався з господарем Олімпіади, британцем Ентоні Огого. В кінці другого раунду Хитров двічі відправив Огого в стоячий нокдаун, продовжував домінувати і надалі. Однак при рівній кількості балів (18:18 (5:3, 6:7, 7:8) перемогу присудили британцеві. Протест української сторони був відхилений.

Марія Помазан: повернути не можна, забрати

Не уникли скандалу і українські паралімпійці. Легкоатлетка Марія Помазан стала дворазовою паралімпійською чемпіонкою Лондона. Але одну з медалей у неї відібрали, причому два рази. Спортсменка штовхнула ядро ??на 12,22 метрів, встановивши світовий рекорд. Золото в метанні диска анулювали через помилку в електронній системі підрахунку результату.

Міжнародний паралімпійський комітет спочатку прийняв безпрецедентне рішення в цій дисципліні присудити дві золоті та дві бронзові медалі, не даючи нікому срібла.

Представник Міжнародного паралімпійського комітету Крейг Спенс заявив про рішення через технічну помилку "провести ще одну церемонію нагородження на Олімпійському стадіоні, де дві золоті медалі присуджені українці Помазан і китаянці Цин Ве, і дві бронзові австралійці Кетрін Праудфут і китаянці Цюн Бао. Але у таблиці медалей залишиться відкоригований після помилки результат - золото у Цин Ве, срібло у Помазан і бронза у Кетрін Праудфут".

Комітет протягом одного дня п'ять разів переглядав своє рішення про золоту медаль Помазан в метанні диска. Зрештою, було вирішено провести нову церемонію, нагородивши українську паралімпійку срібною медаллю. Помазан на вручення не прийшла.

Прокол "Арсеналу"

Київський "Арсенал", який пробився в Лігу Європи, в першому матчі третього кваліфайраунда вдома розгромив словенську "Муру" (3:0), але через кілька днів УЄФА присудив "канонірам" технічну поразку. Причиною стала участь у грі захисника Еріка Матуку, який, як виявилося, у попередньому клубі не відбув двоматчеву дискваліфікацію за вилучення в єврокубковому поєдинку.

У матчі-відповіді "Арсенал" зміг відіграти всього лише два голи. В результаті забивши п'ять сухих м'ячів, кияни вилетіли з єврокубків.

Армстронг "обнулився"

Знаменитий велогонщик Ленс Армстронг був довічно дискваліфікований і позбавлений семи титулів переможця "Тур де Франс". Спортсмен опинився в центрі допінгового скандалу. Його звинуватили не тільки в застосуванні заборонених препаратів, але і в їх розповсюдженні, а також у підбурюванні інших спортсменів до вживання допінгу. В ході розслідування з'ясувалося, що члени команди Армстронга застосовували заборонені препарати під загрозою вильоту, а поставкою товару гонщикові займався мотоцикліст, послуги якого оцінювалися сумою від 15 до 20 тисяч доларів плюс годинник Rolex в подарунок.

Дискваліфікацію Армстронга підтримав і Міжнародний союз велосипедистів. Спортсмена зобов'язали повернути всі зароблені призові, приблизно 4 млн доларів.

Корупція в ФЛАУ

Перед лондонською Олімпіадою в лавах збірної України розгорівся скандал. Українські легкоатлети показали журналістам умови, в яких вони готувалися до змагань - обшарпані стіни, старі душові, іржаву воду в кранах. Керівництво Федерації звинуватило спортсменів у брехні, що вони спеціально показали старий корпус, щоб вибити підвищені преміальні.

На початку вересня 68 атлетів і тренерів, 25 з яких брали участь в Олімпіаді в Лондоні, звернулися до керівника Державної служби молоді та спорту Равіля Сафіулліна з листом про незадовільні умови підготовки до змагань. Результати перевірки показали, що витрати в 1,315 млн гривень на проведення навчально-тренувальних зборів легкоатлетів не підтверджені документально.

Були звільнені перший віце-президент ФЛАУ, державний тренер штатної збірної Валерій Александров і головний тренер, віце-презідентФедераціі Олександр Апайчев. Пізніше був переобраний і президент ФЛАУ: Валерія Борзова замінив Ігор Гоцул.

"Принциповість" Луіса Адріано

У поєдинку 5-го туру групового раунду Ліги Чемпіонів "Нордшелланд" - "Шахтар", який донеччани виграли з рахунком 5:2, форвард "гірників" Луїс Адріано забив гол з порушенням правил fair play. На 25-й хвилині за рахунку 1:0 на користь господарів, арбітр розіграв спірний м'яч. За правилами "чесної гри" Вілліан віддав сферу супернику, але Луїс Адріано його перехопив і обігравши суперників і воротаря, зрівняв рахунок. Останні, звичайно, не чинили опору. Гравці "Шахтаря" намагалися виправити помилку, давши донеччанам "обіграти" двох гравців, але атаку суперника перервав Тарас Степаненко.

На Луїса Адріано і "Шахтар" обрушився шквал критики, УЄФА завела проти гравця дисциплінарну справу, дискваліфікувала його на один єврокубковий матч. Мірча Луческу та Рінат Ахметов після гри публічно вибачилися. Те ж саме зробив Луїс Адріано.

Зараз ви читаєте новину «Вакс-фактор, "сліпий" Кашшаї, холостий постріл "Арсеналу": ТОП-12 скандалів у світовому та українському спорті в 2012 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути