Ексклюзиви
вівторок, 04 вересня 2012 09:54

Паралімпіада-2012. Марію Помазан таки позбавили золотої медалі

Паралімпіада-2012. Марію Помазан таки позбавили золотої медалі
Помазан залишили тільки одну золоту медаль. Фото: photo-hartmann.de

Наша легкоатлетка Марія Помазан таки залишилася без золотої медалі в метанні диска на лондонській Паралімпіаді.

Українка в неділю стала дворазовою паралімпійською чемпіонкою Лондона-2012. Але подвійна перемога виявилася короткостроковою, оскільки одну з двох золотих медалей у спортсменки забрали, причому два рази, повідомляє прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України.

Якщо з медаллю в штовханні ядра ніяких суперечок не було - вона здобула впевнену перемогу, штовхнувши ядро на 12,22 метрів, і, таким чином, встановила новий світовий рекорд, то її золото в метанні диска опинився в центрі скандалу через електронної системи розрахунків результату.

Міжнародний паралімпійський комітет спочатку прийняв безпрецедентне рішення в цій дисципліні присудити дві золоті та дві бронзові медалі, не даючи нікому срібла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українки відібрали золоту медаль Паралімпіади

Представник Міжнародного паралімпійського комітету Крейг Спенс заявив: "У зв'язку з технічною помилкою в системі оцінювання, яку забезпечує компанія Omega, ми вирішили в неділю провести ще одну церемонію нагородження на Олімпійському стадіоні, де дві золоті медалі присуджені українці Помазан і китаянці Цин Ве, і дві бронзові австралійці Кетрін Праудфут і китаянці Цюн Бао. Але у таблиці медалей залишиться відкоригований після помилки результат - золото у Цин Ве, срібло у Помазан і бронза у Кетрін Праудфут".

Таке рішення не вплинуло б на місце України в медальному заліку, а от самої Марії, за її зізнанням, принесло б велике полегшення.

Втім, протягом неділі комітет п'ять разів переглядав своє рішення про золоту медаль Помазан в метанні диска. Зрештою, було вирішено провести нову церемонію в понеділок вранці, нагородивши українську паралімпійку срібною медаллю. Помазан не прийшла на церемонію.

Лондонський оргкомітет і компанія Omega, яка забезпечує роботу електронної системи підрахунку результату, вибачилася перед всіма атлетами за помилку, допущену при підрахунку результатів в об'єднаній дисципліні з метання диска в класах F35/36.

Тим не менше, Україна дуже вдало виступає на Паралімпіаді-2012. Наші спортсмени завоювали 42 медалі за п'ять днів - 15 золотих, 12 срібних і 15 бронзових.

Зараз ви читаєте новину «Паралімпіада-2012. Марію Помазан таки позбавили золотої медалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути