понеділок, 19 жовтня 2020 11:22

"Відмежуйтеся від всього іншомовного" - блогер розповів, як перейти на українську мову

"Відмежуйтеся від всього іншомовного" - блогер розповів, як перейти на українську мову
Данило Гайдамаха веде популярний блог у TikTok. Фото: YouTube

Студент Данило Гайдамаха веде у соцмережі TikTok сторінку, присвячену українській мові.

Він зібрав аудиторію в понад 110 тис. осіб, повідомляють "Крим.Реалії".

Батьки Гайдамахи родом з Криму. Підтримали сина, коли той почав говорити українською. З часом самі перейшли на українську мову.

"Стрічка у TikTok формується інакше, ніж в інших соцмережах - за рекомендаціями. Ти не бачиш тих, на кого підписаний - лише рекомендований контент. А TikTok в Україні був москвоцентричним: українцям весь час підсовували російськомовний контент. Можна сказати, що тепер я перший україномовний блогер із понад стотисячною аудиторією", - розповів Данило.

Гайдамаха каже, що неприховано глузує з російської мови.

"Я не знаю, як можна шанобливо ставитися до ворога. Якщо в Україну заходить російський солдат, український солдат відповідає кулею. А якщо на територію України зайшла російська мова - не зараз, а триста років тому - то що? Просто вона тут вже надто довго, і ми перестали сприймати її як щось чуже. Але потрібно знати історію того, як це сталося. Я сам з російськомовної родини, а зараз повністю перейшов на українську. Це мова народу, до якого ти належиш. Якщо у тебе українське прізвище, ти живеш на цій землі і дихаєш цим повітрям, пишаєшся своєю країною - знайди в собі сили заговорити рідною мовою, а не чужою. Тоді в тебе відкриється та сила, яка до цього була закупорена всередині. Цю магію зрозуміє лише людина, яка здійснила такий перехід уже в свідомому віці", - пояснив блогер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому російськомовні переходять на українську

"Дізнавшись про те, як російська мова прийшла до України, неможливо не заговорити українською. Я вивчав історію своєї родини. Мої бабуся і дідусь говорили українською! Одесити розповідали, що їхні предки розмовляли українською, але потім історія була переписана. Я перестану так ставитися до російської мови, тільки коли вона перестане бути ворогом для моєї рідної мови. Я вимагаю, щоб українська повноцінно функціонувала як державна мова в моїй країні. Я хочу приходити до кав'ярні і чути українську, я не хочу кожен день стикатися з цим болем", - додав він.

Блогер розповів, що народився у Києві. До карантину він щороку їздив до родичів у Крим.

"Там могила мого діда, там моя хата. Я їжджу туди не концерти давати і відпочивати - я приїжджаю додому. Чхати я хотів на того Путіна, на те, що йому спало на думку. У мене своє життя, свій дім, і я туди повертаюся", - сказав Гайдамаха.

Він дав поради людям, які хочуть перейти на українську.

"По-перше, підпишіться на мене у всіх соцмережах - це дуже допоможе. По-друге, подивіться на себе в дзеркало, оцініть ситуацію. Чому в Україні склалася така мовна ситуація? Спробуйте пошукати відповіді на ці запитання в інтернеті, почитати про заборони на українську мову. Потім відстежте своє генеалогічне древо - якою мовою розмовляв ваш рід? Поміркуйте: хіба у вас недостатньо сил, для того щоб говорити на мові землі, на якій ви живете? Далі відмежуйтеся від всього іншомовного, хоча б на три місяці. Це жорстка мовна дієта. Коли ви станете чистими, почитайте українські книги, бажано художню літературу. Дивіться фільми, читайте блогерів. І заговорите. Не просто про щось побутове - почніть висловлювати свої емоції українською, свій біль. Треба, щоб ваші тіло і душа звикли до цієї мови. Не бійтеся, будьте сміливими - лише сміливі є щасливими", - розповів Данило.

Кулінар Євген Клопотенко розповів про перехід з російської на українську мову. "Перейти з російської на українську - то як вперше в житті зготувати борщ. Кортить так, що аж піднебіння свербить, але страшно. Видихайте. Все буде ок, бо я дам вам стартовий рецепт", - написав Євген у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «"Відмежуйтеся від всього іншомовного" - блогер розповів, як перейти на українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути