пʼятниця, 20 липня 2012 23:59

Розшифровано геном сперматозоїда

Розшифровано геном сперматозоїда
Стівен Квейк. Фото: med.stanford.edu

Вперше розшифровано геном людської статевої клітини. Про успішне завершення тривав майже десятиліття процесу розшифровки повного генома сперматозоїда оголосила група вчених зі Стенфордського університету. Результати їх роботи опубліковані 20 липня в журналі Cell.

За інформацією ScienceNews, досліджена 91 чоловіча гамета була виділена з насінної рідини голови групи, професора біоінженерії та прикладної фізики Стенфордського університету Стівена Квейк (Stephen Quake). В процесі роботи було проведено порівняльний аналіз геномів кожної з статевих і попередньо повністю розшифрували геном соматичних клітин Квейка, що дозволив по-новому поглянути на механізми мутації і рекомбінації генів - двох базових процесів, в результаті яких виходить індивідуальний людський геном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: По місту Сіетл їздить 3-метровий велосипед у формі сперматозоїда

В ході попередніх досліджень було з'ясовано, що процес рекомбінації генів (обмін батьківським генетичним матеріалом в процесі репродукції) управляється білком PRDM9, який прикріплюється до спіралі ДНК в точках можливого обміну. Однак група Квейка виявила, що часто процес рекомбінації відбувається без участі PRDM9, всередині транспозони (стрибаючих генів) - мобільних ділянок ДНК, здатних переміщатися всередині генома - де відсутнє місце для прикріплення цього білка. Ці дані, на думку Квейка, дозволяють припустити, що транспозони мають більш важливе значення в процесі еволюції, ніж уявлялося раніше.

На основі отриманої в ході паралельної розшифровки генома кожного сперматозоїда інформації Квейк і його команда склали персональну рекомбінаційну карту, що дозволяє оцінити послідовність, частоту і інші характеристики кожного епізоду рекомбінації і мутації генів. Було визначено, що кожна гамета абсолютно унікальна за ступенем і частотою випадків мутацій і рекомбінацій генів, причому ця відмінність виявилася дещо  більш виражена, ніж очікувалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кола вбиває сперматозоїди

"Раніше у нас не було способу реєстрації всіх випадків мутації і рекомбінації, що відбуваються в статевих клітинах індивідуума, - прокоментував отримані результати в інтерв'ю FoxNews.com співавтор Квейк, професор Баррі Бер (Barry Behr), директор лабораторії з екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) при Стенфордському університеті. - Тепер у нас є більш чітке уявлення про ці процеси, що дозволяє складати індивідуальну генетичну карту і відслідковувати що відбуваються з плином часу зміни ". Отримані результати, наголосив Бер, дуже важливі для вивчення причин безпліддя у чоловіків. "Індивідуальні генетичні карти допоможуть нам, нарешті, зрозуміти, в чому полягає фундаментальна відмінність" хорошою "сперми від" поганий ", - зазначив Бер.

Він підкреслив, що отримані дані, особливо що стосуються рівня мутацій в чоловічих гаметах, дають можливість по-новому поглянути на проблему чоловічого безпліддя. "Я готовий побитися об заклад, що незабаром буде доведено зв'язок між числом і типом мутацій в сперматозоїдах і чоловічий фертильністю, - заявив Бер. - Все це само по собі вносить гігантський внесок у розуміння причин чоловічого безпліддя, про які відомо значно менше, ніж про причини жіночого безпліддя ".

Зараз ви читаєте новину «Розшифровано геном сперматозоїда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути