вівторок, 24 квітня 2012 07:00

Яйцеклітини удосконалюють у пробірці

Автор: фото надане Лілією Давид
  Головний лікар столичної клініки Лілія Давид оглядає пацієнтку. Жінці видалили маткові труби, але після цього вона змогла завагітніти. Поряд стоїть медсестра
Головний лікар столичної клініки Лілія Давид оглядає пацієнтку. Жінці видалили маткові труби, але після цього вона змогла завагітніти. Поряд стоїть медсестра

— Пізно вийшла заміж, доти робила кар'єру, тому про дітей не думала. Оце вже три роки не можу завагітніти, хоча нібито в усьому здорова. Перепробувала багато методів, лікарі кажуть, треба б штучне запліднення, — каже 38-річна Ліна Марченко з Києва.

Головний лікар клініки репродуктивної медицини "Вікторія" 36-річна Лілія Давид пояснює, що яйцеклітину запліднюють поза організмом — у лабораторії.

— Часто старшим пацієнткам пропонують завагітніти від яйцеклітини іншої жінки, бо запас власних у них виснажений.

У клініці розробляють новий метод. Клітини клієнток зрілого віку вдосконалюють.

— Спочатку стимулюємо їх ріст, щоб дозріли. Тоді яйцеклітину забираємо і тримаємо у штучному середовищі, де вона отримує всі необхідні поживні речовини. Потім її запліднюють сперматозоїдом і пересаджують у матку.

Після штучного запліднення пацієнтки до 12-го тижня вагітності приймають гормональні препарати, що допомагають плоду нормально розвиватися.

— Вони безпечні для організму, не впливають на печінку і нирки. В їх основі прогестерон, природний гормон жовтого тіла яєчників.

Інколи ембріонам проводять генетичну діагностику перед перенесенням у матку. Цим методом визначають, які хвороби передалися дитині від батьків. Так само визначають стать.

— Коли запліднені яйцеклітини ростуть в інкубаторі, на третю добу можна дослідити, буде дівчинка чи хлопчик. Таке дослідження іноді пошкоджує ембріон. Намагаємося відмовити здорові подружні пари від нього.

Уряд розробляє законопроект, аби заборонити жінкам народжувати після 49. Лікарі це схвалюють, бо старшим матерям важко виносити і народити дитину.

Жінки вагітніють під час повні

Лілія Давид згадує випадки, коли у клініці за день завагітніли три пацієнтки, а в наступні — жодна. Процедури їм робили ті самі. Такі збіги були кілька разів.

— Раніше не вірила, що можна завагітніти за місячним календарем, доки не переконалася на своєму досвіді.

За місячним календарем планують вагітність незалежно від менструального циклу. Якщо жінка народилася на повний місяць, великі шанси завагітніти має в цей період. Народний метод підтвердили чеські лікарі в 1950-х. Тоді обстежили 30 тис. пацієнток. Пояснили, чому жінки вагітніли під час менструацій та відразу після них.

 

Зараз ви читаєте новину «Яйцеклітини удосконалюють у пробірці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути