понеділок, 23 березня 2009 18:06

"Нордична" дієта визнана найефективнішою

"Нордична" дієта визнана найефективнішою

Відому  "середземноморську" дієту останнім часом почала витісняти "нордична" - більш ефективна і корисна.

Середземноморська кухня охоплює досить багато країн і в кожній має свої відмінності. Що об"єднує всі її територіальні різновиди? Використання як основи одних і тих же продуктів - помідорів, болгарського перцю, цукіні і баклажанів, оливкової олії, риби і пасти, часнику, лука, а також різних приправ (чебрець, орегано, розмарин і базилік). Крім того, одним з улюблених напоїв середземноморців вважається червоне вино - в Греції або Італії воно є обов"язковим гостем на будь-якому обідньому столі. Довгий час таке харчування вважалося чи не найздоровшим, якщо говорити про національну кухню.

Могутню кампанію з пропаганди нордичної, або норвезької дієти розпочав світовий авторитет з питань здорового харчування, президент Міжнародної асоціації дослідників ожиріння професор Арне Аструп. На думку лікаря, славнозвізна середземноморська дієта, по-перше, не підходить для жителів північних країн у зв"язку з кліматом і особливостями їхнього організму, а по-друге, потрібні для неї продукти надто дорогі для мешканців півночі. У зв"язку з цим як альтернативу він запропонував іншу схему харчування.

По-перше, замість середземноморських помідорів і перцю ця схема пропонує брюссельську капусту і кабачки, які більш, ніж будь-який інший овоч, багаті клітковиною і антиоксидантами. За ці ж антиоксиданти лікарі хвалять такі північні ягоди, як брусниця і морошка. Також норвезька дієта пропонує підвищене споживання риби і нежирного м"яса - лосини або оленини, - і маложирних молочних продуктів, виготовлених з овечого молока.

У цих продуктах мало шкідливих жирів і багато білка, що дозволяє добре наїдатися, але при цьому отримувати відносні мало калорій.

Минулого року Аструп активно виступав як захисник білкових дієт - тобто заснованих на пониженому споживанні вуглеводів і підвищеному - білків. За його словами, такі дієти допомагають не тільки схуднути, але і зберегти вагу після закінчення. Навпаки,харчування, засноване на розділенні "поганих" і "хороших" вуглеводів, зовсім не сприяє закріпленню ефекту.

До речі, зверніть увагу на те, що нордична дієта ніяк не передбачає вживання алкоголю. Отже думка про те, що північним людям треба зігріватися чимось міцним, всього лише міф. Насправді ж, з"являється все більше наукових доказів, що навіть червоне вино може бути небезпечним, якщо його вживати регулярно. Зокрема, його звинувачують в підвищенні ризику раку грудей серед жінок.

eurolab.ua, veslo.org

Зараз ви читаєте новину «"Нордична" дієта визнана найефективнішою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути