Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2024 18:35

Для чого накривати кришку під час приготування їжі

Для чого накривати кришку під час приготування їжі
Готувати з кришкою чи без: науковці поставили крапку Фото: pinterest

Під час приготування їжі варто накривати кришкою сковороду чи каструлю.

У цьому питанні поставили крапку науковці Індійської ради медичних досліджень.

Вони опублікували рекомендації, в яких пояснили, чому важливо накривати сковорідку під час приготування страв.

Як робити правильно

Посуд потрібно накривати. Вчені наголошують, що це допомагає не лише заощадити час, але й зберігає більше поживних речовин в стравах. А якщо залишити посуд без кришки, продукти готуватимуться довше, а поживні речовини втрачатимуться.

Чому так відбувається

За даними вчених з ради, вплив повітря значно пришвидшує втрату продуктами поживних речовин, в тому числі вітамінів і мінералів. Коли посуд накритий кришкою під час приготування, їжа менше контактує з повітрям, а також готується набагато швидше, тому поживні речовини зберігаються краще.

Хоча, кажуть науковці, зелені овочі та листя й змінюють свій колір під час приготування під кришкою, що сигналізує про втрату деяких корисних речовин, більшість все ж залишаються в страві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як посмажити рибу з ідеальною скоринкою: п'ять секретів

Завдяки правильному кулінарному обробленню засвоюваність їжі покращується, вона отримує приємніший смак, її текстура і зовнішній вигляд покращуються. А ще приготування під кришкою допомагає зробити деякі поживні речовини більш доступними для людського організму.

В ICMR також запевняють, що серед усіх методів приготування страв слід віддати перевагу варінням під тиском чи приготуванням на пару. Вони призводять до меншої втрати поживних речовин у порівнянні зі смаженням. В їжі, яка була приготовлена на пару підвищується рівень поліфенолів і антиоксидантів, особливо в овочах та зелені.

На кухні українців є речі, які варто замінити більш якіснішими. Нутриціолог назвала три речі кухонного начиння, які потребують заміни і пояснила чому.

Зокрема, тефлонові сковорідки - це дуже токсична річ. Краще взагалі не обирати тефлон, а подряпаний він особливо небезпечний, оскільки так збільшується виділення перфтороктану при нагріванні в їжу. Так само нутриціолог радить відмовитися від пластмасових лопаток.

Зараз ви читаєте новину «Для чого накривати кришку під час приготування їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути