четвер, 07 червня 2007 17:13

У цукерках для дітей знайшли трансізомерні жири

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Працівник київського інституту ”Укрметртестстандарт” Сергій Каспаров перевіряє у лабораторії, наскільки добре тримаються очі у іграшкової плюшевої собаки
Працівник київського інституту ”Укрметртестстандарт” Сергій Каспаров перевіряє у лабораторії, наскільки добре тримаються очі у іграшкової плюшевої собаки

Товари для дітей, що продаються в Україні, кілька місяців перевіряли на державному підприємстві "Укрметртестстандарт". Минулого тижня фахівці оприлюднили результати роботи.

Виявилося, що більшість іграшок не лише не відповідають стандартам, а й небезпечні для малюків.

У лабораторії інституту працює Сергій Каспаров. Він бере м"яку іграшкову свинку й затискає її в спеціальному приладі, аби перевірити міцність. Шви мають бути дуже міцними. Інакше дитина розірве та наїстся набивки. Якщо в цей час вона буде сама, то така іграшка може стати смертельною. Китайська свинка "розлазиться" від незначного тиску.

Іншим пристроєм перевіряють, як приклеєні пластмасові деталі великої плюшевої собаки. Адже малюк може відкрутити їх та проковтнути.

Спеціалісти з"ясували, що 70% іграшок в Україні переважно з Китаю і Тайваню. Вимогам ці товари не відповідають. Під час їх виготовлення використовують отруйні хімічні барвники та гострі металеві каркаси. Ляльки тхнуть гумою, а пластмасові машинки ламаються на маленькі гострі деталі майже відразу.

У кубиках "Склади візерунок" знайшли свинець. Його було достатньо, щоб отруїтися. Постійний контакт із цією речовиною може уповільнити розвиток дитини.

Шкідливі речовини виявили також майже в усіх продуктах, які полюбляють діти.

Експерти вивчили йогурти, морозиво, цукерки та фрукти.

У мандаринах був ароматизатор, який спричиняє алергію

Приміром, у "Гостинчику від ведмедика" підприємства "Житомирські ласощі" знайшли 23% трансізомерів жирних кислот. Ця сполука в незначній кількості підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Коли ж потрапляє до організму постійно — може викликати рак. У складі, зазначеному на коробці, трансізомери були не вказані.

Закордонні фрукти купувати дітям теж не радять. Їх обробляють пестицидами або додають шкідливі барвники.

— Кілька днів тому колеги принесли на роботу куплені на ринку мандарини. Шкірка яскраво-помаранчева і запах чути ще з коридору. Ну ми на місці вирішили й перевірити. Знайшли ароматизатор, який спричиняє алергію. Цю речовину додають тільки в технічні плоди — призначені для виготовлення різної парфумерії. А в нас для людей продають, — зауважує експерт "Укрметртестстандарту" Володимир Семенович, 48 років.

Єдине, що нормально контролюють, — харчування для немовлят. Науковці купили дев"ять сумішей та кашок від найвідоміших виробників. Сім із них оцінили позитивно — в них немає шкідливих генетично модифікованих організмів (ГМО).

Виявилося, що для суміші "Олфейр" від компанії "Нестле" термін придатності закінчився півроку тому. Придбали ж її у спеціалізованому відділі дитячого харчування в аптеці "Добрий доктор" у центрі Києва.

Ще у двох сумішах знайшли ГМО. Це були вироби голландської  "Нутрішії" та українського "Балтського молочноконсервного комбінату". Щоправда, вміст організмів був  незначний. Такий відсоток не може зашкодити дитині.

Зараз ви читаєте новину «У цукерках для дітей знайшли трансізомерні жири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути