четвер, 22 червня 2006 19:43

Пік грозових днів припаде на липень

Минулої неділі на Волині блискавка вбила двох людей. Неподалік села Холонів Горохівського району загинув 20-річний киянин Олег Кисильов. Він приїхав до дідуся на літні канікули. Пішли з друзями на шашлики. Десь коло 15.00 почалася гроза. Хлопці вирішили втікати, але одна з блискавок влучила Олегові у груди. Місцеві рятувальники припускають, що вона зреагувала на мобільний телефон, який висів у хлопця на шиї.

Того ж дня близько сьомої вечора від блискавки загинув 66-річний Анатолій Гапонюк, мешканець селища Голоби Ковельського району. Удосвіта він поїхав на риболовлю. Повертаючись на велосипеді додому, потрапив під грозу. На чоловікові був капелюх із металевим значком. Блискавка влучила прямо в голову.

У ніч із 4-го на 5 червня у селі Северинівка на Вінниччині блискавка вдарила у дитсадок. До ранку будинок і майно згоріли вщент.

Прямий удар блискавки, як правило, смертельний. Однак 51-річному Володимирові Євічуку із села Базар Тернопільської області пощастило. Він випасав у полі кіз. Збираючись додому, підійшов до дерева забрати дощовик і розкладне крісло. У той момент ударила блискавка.

— Було дуже страшно, — зізнається пан Володимир. — У мене аж в голові закрутилося, стисло сильно у грудях. Почув, як мекають кози і впав на землю. Далі нічого не пам"ятаю. А трьох кіз побило на смерть.

Нині чоловік перебуває у лікарні. У нього почорніли ноги, а на спині досі є дві червоні рисочки — сліди блискавиці.

Під час грози люди часто ховаються під дерева. Хоч це — найбільш небезпечне місце. Адже вони, як і гори, є найвищими громопровідними точками і притягають до себе розряд блискавки.

Кандидат фізико-математичних наук Богдан Мелех, 33 роки, з кафедри астрофізики Львівського університету каже, що рахуючи час між тим, як блисне та загримить, можна визначити, через скільки гроза буде у тому чи іншому місці.

Для початку треба порахувати скільки секунд минає між блискавкою і громом. Число треба поділити на 3 — отримаємо кількість кілометрів, яка віддаляє вас від грози.

— Через кілька хвилин процедуру слід знову повторити, щоб знати — гроза наближається чи віддаляється, — говорить Богдан Мелех.

Фізикові пощастило: він двічі бачив "кульову" блискавку. Це дуже рідкісне й малодосліджене природне явище.

За ніч громовиці було майже 600 блискавок

— Раз бачив її у Брюховичах, недалеко від Львова. А другий — в одному селі Жидачівського району, — розповідає Мелех. — Це такі дві невеликі кулі, які паралельно пролітали над хатою. Вони яскраво світилися. Красиво, але дуже небезпечно.

"Кульові" блискавки можуть залетіти у приміщення навіть якщо всі вікна та двері зачинені. Вони також мають здатність вибухати. Рятуючись від таких блискавок, не варто робити різких рухів. У квартирі слід створити протяг.

— Блискавки на планеті Земля — не таке поширене явище, як на інших планетах, — пояснює фізик. — На Венері чи Юпітері блискавки бувають значно частіше, і вони потужніші. Але там — більш передбачувані. А в нас погоду прогнозувати значно важче.

64-річний лучанин Володимир Слобода не боїться блискавок і навіть намаагається їх рахувати. У селі чоловіка називають народним синоптиком, хоча все життя він їздив по будівництвах.

— Та нічого особливого в цьому немає, — каже пан Володимир. — Я просто дуже люблю спостерігати за природою. Піду собі рибалити чи на полювання і дивлюся за всім.

Скільки точно він нарахував блискавок, чоловік сказати не може. Розповідає, що якось однієї ночі за громовицю їх було майже 600. На хвилину припадало дві блискавки.

— Громовиця — це коли часто блискає. Вона буває дуже рідко. Старожили пригадують, що перед тим була років 70 тому. Тож мені пощастило. Я саме рибалив на озері. Сховався у дерев"яну хатку, зведену спеціально для рибалок. Звідти й рахував.

Правдивий прогноз дають птахи. Грози слід чекати, якщо, наприклад, ворони сильно каркають і літають великими зграями. Або коли голуби чистять собі крила.

Інший синоптик — Іван Карпінський, 60 років, займається прогнозами професійно. Працює у Львівському гірдрометеоцентрі. Він один із небагатьох, хто вміє прогнозувати погоду на три місяці наперед. Карпінський каже, що грозові дощі будуть упродовж усього літа. А пік блискавок припаде на липень.

В Індії — найнебезпечніші блискавки

За останній тиждень в індійському штаті Махараштра блискавки уразили 69 людей. Більшість із них були фермерами. Їхні тіла знайшли на відкритих полях і біля озер.
1 червня у хорватському селі Вратаруса блискавка вбила отару із 230 овець. Пастух Мілан Прпіч дивом не постраждав.
А минулого четверга в болгарському селі Сеннік вдарила у дерево, під яким ховалися пастух і 70 кіз. Усі тварини загинули, а 38-річний Даніель Георгієв лише отримав опіки.

Зараз ви читаєте новину «Пік грозових днів припаде на липень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути