Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2007 17:38

Кузьма та Дем"ян зупиняють кровотечу

12 листопада, понеділок — Священномучеників Зиновія та його сестри Зиновії. Увірувавши в Христа, вони роздали своє майно бідним. Зиновій володів даром зцілення. Його обрали єпископом християнської общини в Кілікії, нині Туреччина. 285 року, під час гоніння на християн, брат і сестра прийняли мученицьку смерть.

13 листопада, вівторок — Преподобних Никодима та Спиридона проскурників. Прийнявши постриг у Києво-Печерському монастирі, ці ченці випікали проскурки протягом тридцяти років. Поховані в Ближніх печерах, ХІІ ст.

14 листопада, середа — Святих Косми та Даміана Асійських і матері їхньої Богдани (Феодотії). Брати жили в ІV cт. у місті Асія, Мала Азія. З дитинства мати виховувала їх у християнській вірі. Творили чуда і зцілювали молитвами. За лікування ніколи не брали грошей, за що люди прозвали їх безсрібниками.

В Україні Кузьму та Дем"яна вважали покровителями ремесел, шлюбів і домашніх тварин. Ковалі шанували їх як своїх цехових патронів. За легендою, брати скували перший плуг, запрягли змія й проорали ним від моря до моря Змієві вали. Вони навчили людей землеробства й садівництва, тому цього дня радять садити й пересаджувати дерева, сіяти фруктові сіянці — будуть гарно родити. Варто також пересушити цибулю, щоб влітку не було стрілок. До "святих лікарів" звертаються з проханням позбавити грижі, лихоманки, вилікувати зуби, спинити кровотечі, захистити людей і тварин від зурочення і пристріту.

Молодь на Кузьму-Дем"яна робила "курячу складку" — дівчата готували різноманітні страви з курятини, яку ймовірно ще язичники приносили в жертву божественним ковалям.

15 листопада, четвер — Мучеників Акиндина й Пигасія, які в IV ст. за християнську віру прийняли смерть від персидського царя Сапора ІІ (310–381 рр.).

16 листопада, п"ятниця — Преподобної княгині Анни. Вона була донькою великого князя київського Всеволода й сестрою Володимира Мономаха. 1086-го прийняла постриг у київському монастирі святого Андрія. Згодом стала ігуменею. Тут вона заклала першу дівочу школу, де навчали грамоти, ремесел і співу. По її смерті 16 листопада 1113 року обитель стали називати Янчиним монастирем.

17 листопада, субота — Освячення Софії Київської 1039 року. Собор був центром суспільно-політичного життя Київської Русі. Тут приймали іноземних послів, складали літописи, розташовувалася бібліотека. 1054-го поховали князя Ярослава Мудрого.

18 листопада, неділя — Мучеників Галактіона та Єпистимії, які жили в ІІІ ст. Вони були нареченими. Потай прийнявши християнську віру, пішли до чоловічого та жіночого монастирів на горі Публіон. Коли язичники схопили Галактіона, з ним на муки пішла й Єпистимія. До цих святих із молитвами зверталися закохані та дівчата, які хочуть вийти заміж.

Зараз ви читаєте новину «Кузьма та Дем"ян зупиняють кровотечу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути