Близнючок віддали різним батькам заради експерименту

  Такий вигляд мали близнючки Паула (ліворуч) і Еліз, коли вперше зустрілися через 35 років після народження. Нині в них однакові зачіски
Такий вигляд мали близнючки Паула (ліворуч) і Еліз, коли вперше зустрілися через 35 років після народження. Нині в них однакові зачіски

Однояйцеві близнючки з американського міста Нью-Йорк Еліз Шейн та Паула Бернштейн протягом 35 років навіть не підозрювали про існування одна одної. У ранньому дитинстві мати відмовилася від дітей. Згодом їх удочерили різні родини. Прийомним батькам дівчат не повідомили про існування сестри-близнючки.

Еліз та Паулу спеціально розділили, щоб дослідити, як різне оточення та виховання впливає на ідентичних близнюків. Експеримент вирішив провести  австрійський дитячий психіатр Петер Ноєрбаєр, який співпрацював із агенцією з усиновлення. Він вірив, що близнят потрібно виховувати окремо. Мовляв, однаковий одяг, зачіски й однакове ставлення сповільнюють розвиток.

Після 11 років спостережень за життям дівчат Ноєрбаєр припинив дослідження. Однак вирішив, що розголошувати результати буде неетично, й заборонив вивчати їх до 2066 року. Сестрам-близнючкам під час зустрічі він теж нічого не розповів.

У кімнату заходить трохи змінена ваша копія й вашим голосом каже "привіт"

Жінки зустрілися 2004 року. Еліз, яка на той час жила в Парижі, вирішила дізнатися про біологічну матір. Звернулася до агенції з усиновлення й отримала листа з відповіддю: "Ви народилися 9 жовтня 1968 року о 12.51, молодша із сестер-близнючок".

— Уявіть собі, що в кімнату заходить трохи змінена ваша копія. Дивиться вам в очі й вашим голосом каже "привіт", — розповідає Еліз про зустріч із сестрою. — Дивлячись на неї, ти заглядаєш у власні очі, бачиш себе збоку. Бо ця людина має однакову ДНК і можна сказати, є твоїм клоном.

Попри різне виховання, жінки мають багато спільного. Обидві в школі видавали стінгазету, в університеті вивчали кінематографію. Їм подобаються однакові книжки та фільми. Паула Бернштейн працює позаштатним письменником для різних американських видань. Еліз Шейн також письменниця. Окрім того, вона знімає короткометражні стрічки. Раніше працювала вчителькою англійської мови, фотографом та перекладачем.

Жінки потребували часу, щоб звикнути одна до одної. Довелося вчитися бути сестрами, адже вони не спілкувалися 35 років. Торік близнючки видали книжку "Ідентичні незнайомці", в якій описали свою історію.

Зараз ви читаєте новину «Близнючок віддали різним батькам заради експерименту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути