Ексклюзиви
пʼятниця, 20 липня 2007 07:00

За межі Львівщини фосфорну хмару не занесло

Спочатку хмара з диму та пари вкрила 14 сіл Буського району: Ожидів, Перевалочна, Чаниж, Тур"я, Гутисько-Тур"янське, Боложинів, Соколівка, Заводське, Стовпин, Лісові, Топорів, Гумниська, Янгелівка та Кути.

Вітер поніс її у Бродівський район на села Станіславчик і Руду-Брідську, повернув у Радехівський на села Лопатин і Хмільно. Хмара просунулася на 16 км углиб території області й осіла на ліси та поля.

У прикордонних селах сусідніх Волинської та Тернопільської областей зробили заміри вмісту фосфору в ґрунті, воді та повітрі. Показники — в межах норми.

У Львівській області з перших годин аварії відбирали проби району аварії, — запевняє 41-річний Степан Столярський, начальник екологічної держінспекції Львівської області. — У перші години після аварії показники перевищували норму в два-три рази, але зараз цього не спостерігається. Проби брали безпосередньо в Ожидові за 50 метрів від розливу фосфору, далі за 300, 1000, 2000 метрів по маршруту хмари у бік Бродів та Радехова.

Мобільна лабораторія робить аналіз щодня. Так буде два місяці. На це витратять 800 тис. грн.

— Симптоми отруєння проявляються протягом дня-двох після вдихання випарів горіння фосфору. Це шлунково-кишкові розлади, нудота, головний біль, — каже Сергій Бережнов, головний санітарний лікар України.

Рятувальників МНС лікують у Військово-медичному центрі Західного регіону.

— Ускладнення бувають від другого до сьомого дня і вражають внутрішні органи, печінку і нирки, — каже Сергій Петрук, 50 років, начальник центру. — Не існує такого медикаменту, який відразу нейтралізував би фосфорні сполуки. Досвіду набуваємо вже під час лікування. Раніше таких випадків не було.

Жителям районів не можна вживати овочів та фруктів зі своїх садів, поки не буде відомо про наслідки осідання решток згоряння фосфору.

— Ми не знаємо, чи вони відразу потрапляють усередину продуктів, чи згодом, — каже заступник головного санітарного лікаря у Львівській області Олег Когут, 51 рік. — Не з"ясована зараз ситуація і з городиною на стихійних ринках у Львові. Тому раджу не купувати овочі та фрукти на вулицях чи стихійних базарах.

Зараз ви читаєте новину «За межі Львівщини фосфорну хмару не занесло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути