Ексклюзиви
четвер, 24 січня 2008 07:05

З "Індустріального союзу Донбасу" вимагають 83 мільйони гривень

58 млн грн морального відшкодування за смерть 5-річної доньки вимагає 34-річна донеччанка Наталія Микитіна. Її мати Людмила Микитіна, 60 років, за втрату онучки й каліцтво доньки хоче отримати 25 млн грн. Минулого тижня справу розглядав Київський райсуд Донецька. Відповідач — корпорація "Індустріальний союз Донбасу".

— Спочатку ми й не думали про відшкодування, — зізнається Людмила Микитіна. — Були просто шоковані смертю Машеньки. Але спершу машина "ІСД" вбила онуку, а потім їхнє ставлення до трагедії  роздавило всю нашу родину.

Аварія трапилася 17 травня 2000 року. Службовий джип "Лексус-470" їхав задом з Театрального проспекту до арки будинку N26. Наталія з Марією опинилися під колесами. На голову дівчинки броньована машина наїхала заднім колесом. Жінка прийшла до тями, коли над нею крутився кардан. Вискочила й намагалася підняти кількатонний автомобіль.

Мешканці будинку розповідають, що у квартирах N1 і N3 живе співвласник "ІСД" Віталій Гайдук. Нині він претендує на посаду віце-прем"єра в уряді Юлії Тимошенко.

Водій "лексуса" Михайло Юрко провину визнав. У вересні 2000-го його засудили й одночасно амністували. Микитіни отримали 16 тис. грн відшкодування матеріальних збитків, які витратили на похорон.

— Донька божеволіла від горя, — згадує Людмила Микитіна. — Хотіла одного — померти. З корпорації мені дали тисячу сто гривень на лікування. Однак цього було мало, лікарі наказували везти її до Києва. Я попросила ще. Завгар "ІСД" тицьнув 3,5 тисячі і сказав: "Ви на нас нажитися хочете! Ми на вас у суд подамо, що скрутили нашій машині номер".

Обурені жінки почали вимагати морального відшкодування. Ворошиловський райсуд Донецька ухвалив стягнути з корпорації 50 тис. грн. Однак вирок оскаржила прокуратура. Потім суддя Київського райсуду постановив виплатити Микитіним 0,5 млн грн. А тепер постраждалі вимагають 83 млн грн моральної шкоди і 33 тис. грн матеріальних збитків.

— Розмір компенсації ми вважаємо значно завищеним, — зазначає юрисконсульт "Індустріального союзу Донбасу" Надія Хмельницька, 24 роки.

— Яку компенсацію ви готові визнати? — перепитує суддя.

— Ніяку, — відрізає юрист. — Просимо відмовити в позовах повністю.

Прокурор Ольга Сельська, 29 років, підтримує Микитіних.

Віталій Гайдук нині претендує на посаду віце-прем"єра в уряді Тимошенко

— Позицію відповідача не можу зрозуміти, — каже вона. — Говорити, що моральної шкоди не завдано, нелюдяно. Це причина того, що Микитіни збільшують розмір компенсації. Згідно із законом, позивач оцінює суму страждань у стільки, в скільки сам вважає за потрібне.

Суд вирішив вимагати з корпорації матеріали міжнародних аудитів з 2000 року. Це треба для того, щоб установити фінансові можливості "ІСД".

Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" заснована 1995 року. До неї входять 40 промислових компаній в Україні та за кордоном. Основу становлять підприємства чорної металургії та важкого машинобудування.

Зараз ви читаєте новину «З "Індустріального союзу Донбасу" вимагають 83 мільйони гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути