четвер, 16 листопада 2006 18:51

Володимир Безклубий застрелив сусідку Анну

Автор: фото з сімейного архіву Лаб
  Анна Лаба (ліворуч) гостює в Римі у дочки Лесі. Праворуч сидить шестирічна донька Лесі від шлюбу з італійцем — Мартіна
Анна Лаба (ліворуч) гостює в Римі у дочки Лесі. Праворуч сидить шестирічна донька Лесі від шлюбу з італійцем — Мартіна

Робітники, які йшли з нічної зміни додому, знайшли в лісопосадці під містом Борислав на Львівщині тіло 58-річної пенсіонерки Анни Лаби. Жінку вбили пострілом у спину. Усього за годину слідчі відтворили повну картину трагедії двох бориславських сімей.

— А почалося все через дачу, — розказує "ГПУ" 34-річна донька загиблої Леся Лаба, яка з рідним братом Ігорем прилетіла з Італії ховати матір. — Шістнадцять років тому ми отримали земельну ділянку в Тустановичах під Бориславом і почали зводити будинок.

Анна Лаба працювала поштаркою, потім телефоністкою. Її чоловік Андрій сторожував. На початку 90-х Анна та Андрій познайомилися з сусідом по дачі — товариським чоловіком Володимиром Безклубим (цього року йому виповнилося б 74 роки). До пенсії той лагодив військові машини на оборонному заводі в Бориславі, був майстром на всі руки. Володимир одразу заповзявся допомагати Лабам у будівництві дачі. Помалу прив"язався до цієї сім"ї.  Анна щодня його годувала, прала й прасувала йому речі. Хоча Володимир і мав дружину Дару та двох дітей.

— Володимир був спокійний, можливо, аж занадто. Замкнутий і тихий, — продовжує 40-річний Ігор, син Анни. — Одного разу Дара, дружина Володимира, нібито побачила, як дядько Володя цілував нашу маму. Я не повірив і трохи трусонув її за шию. Та звернулася до міліції. Сказала, що я замахнувся на її життя. Суд присудив мені сім років умовно, але одразу ж амністували, бо Україна стала незалежною.

Володимир возив Анну на стареньких  "жигулях", чекав її під будинком

На суді Володимир Безклубий пішов проти своєї дружини і захищав Ігоря. Через це згодом і розлучився з Дарою. На той час діти Анни Лаби поїхали до Італії, там поодружувалися, позаводили дітей. А Безклубий усе більше часу проводив з родиною Лабів. 1997 року в Андрія Лаби стався інсульт. Тепер сусід Володимир возив Анну на дачу, цілий день чекав у стареньких "жигулях" під будинком. Коли з Італії приїжджали діти, Безклубий зустрічав їх на вокзалі в Стрию.

Сусіди кажуть, що Володимир з кожним роком замикався в собі. Ходив сумний, мало говорив. Часто без причини погрожував вбити чоловіка Анни. У Безклубого була зареєстрована мисливська рушниця. Дробовика він постійно возив у багажнику машини.

— Часто було, тато тільки з дому, а до нього підходять місцеві хлопці й кажуть: "Дядя Андрій, ми вас маємо побити, але не будемо цього робити, бо знаємо вас. Краще повертайтеся", — розповідає дочка Леся.

Андрій Лаба не зважав на погрози, але на дачі більше не ночував. Володимир тим часом продовжував ходити до Анни на дачу.

— Одного разу батько рубав дрова, — продовжує Леся. — Безклубий до нього підійшов, сказав, що застрелить. Батько відштовхнув його, той обдер шкіру на ногах. За мить приїхали міліціонери і оштрафували тата на тисячу гривень. Дядько Володимир потім вибачався, віддавав гроші, але тато не взяв.

Зранку 8 листопада Анна поїхала на дачу погодувати курей. Увечері мала повернутися додому.

— У нас із мамою такі позивні були: я їй з Італії давала кілька разів на день два гудки по мобілці, те саме робила вона. Це означало, що в нас усе гаразд, — каже Леся. — Я пам"ятаю, що о п"ятій вечора подзвонила їй, через півгодини — ще раз. А мама не відповідала.

Коли міліція приїхала, ніхто ще не знав, кого саме знайшли в лісі. Із кишені вбитої оперативники дістали мобільний телефон. У його записні книжці був запис: "Хата". Зателефонували. Слухавку взяв чоловік Анни. За описом він упізнав у загиблій дружину. Через півгодини Андрій був на місці.

— Тато відразу сказав міліціонерам "я знаю, хто убивця" і повів їх до дачі дядька Володимира, — плаче Леся. — Коли відкрили двері, побачили на столі порожні півлітрову та чверткову пляшки горілки, недоїдки на тарілках.

Міліціонери пішли до гаража, з якого було чути шум двигуна машини. Вибили зачинені зсередини двері й побачили ВАЗ-2102 з відкритими вікнами. На кермо машини схилив голову мертвий Володимир Безклубий, він задихнувся вихлопними газами. Усі руки були в землі, подряпинах, крові. Під "жигулями" лежала рушниця ІЖ-58. Слідчі встановили, що з неї кілька годин тому стріляли.

—  Напевне, мама вирвалася й тікала, а він почав стріляти, — додає дочка. — У неї були прострелені ноги. Видно, перед смертю дуже мучилася.

Міліціонери кажуть, що за це вбивство вже нікого карати.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Безклубий застрелив сусідку Анну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути