середа, 27 лютого 2008 07:07

У психіатричній лікарні підробляли висновки експертиз

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Судово-психіатричні експерти Харківської психіатричної лікарні №3 Ольга Карпова (ліворуч) і Анастасія Афанасьєва. Вони вже кілька років конфліктують з головним лікарем
Судово-психіатричні експерти Харківської психіатричної лікарні №3 Ольга Карпова (ліворуч) і Анастасія Афанасьєва. Вони вже кілька років конфліктують з головним лікарем

Судово-психіатричні експерти Харківської психіатричної лікарні N3 звинувачують головного лікаря у фабрикуванні діагнозів хворих, які перебувають під слідством.

— Щонайменше кожна десята експертиза підслідної людини має порушення, — показує документи експерт Олена Авраменко, 38 років. — Ми відмовляємося їх підписувати, бо все одно висновки будуть такими, як їх напише головний лікар Петро Теодорович Петрюк.

Олена Олександрівна працює експертом 13 років. Від її діагнозу залежить міра покарання злочинця.

— Конфліктувати з головним лікарем ми почали 5 років тому, — розповідає експерт Ольга Карпова, 28 років. — Тоді робили експертизу чоловікові, який убив людину. Чотири експерти визнали його хворим, а Петрюк наполіг, аби у висновках написали, що він розумово відсталий. Це різні речі, бо розумова відсталість — пом"якшуюча обставина для суду.

Останні місяці, кажуть експерти, схожі випадки почастішали. Головний лікар відсторонює від роботи чи оголошує догани непокірним.

— У січні ми обстежили підозрювану в злочині жінку. Визнали її здоровою, — каже експерт Анастасія Афанасьєва, 26 років. — Однак після візиту її родичів до головного лікаря наші висновки оскаржили, нас відсторонили, справу віддали практиканту. Петрюк зробив висновок, що жінка здорова, але на момент злочину була у стані афекту. Тобто засуджувати її не можна, бо була хворою. І лікувати не треба, бо нині вона здорова. Деякі з нас мають вже по 14 доган "за критику головного лікаря" і за "перенос телефону до іншої кімнати". А це — підстава для звільнення.

Кожна десята експертиза має порушення

Завідуючий судово-психіатричного відділення 46-річний Валерій Кузьмінов вважає, що на головного лікаря наговорюють.

— Якщо погано працюєш, то найлегше сказати, що на тебе тиснуть, — говорить він. — А цій жінці вони підписали експертизу, навіть не оглянувши!

У відділенні N10 вже три роки лікується 61-річна самотня пенсіонерка Тамара Ромашкевич. Свою квартиру вона добровільно віддала лікарці Тетяні Перевозній, 43 роки. Натомість підписала з нею та її донькою договір на пожиттєве утримання.

— Я сама все підписала, — говорить маленька сухорлява жінка у квітчастому халаті. — Вона мені двічі на тиждень носить їжу, тут мене лікують. Додому все ніяк не виходить потрапити. То ногу зламаю, то ще щось станеться. От зараз мені стало гірше: кожні чотири дні страх находить.

У квартирі жінки на вулиці Тимурівців у Харкові живуть лікарка і її донька. У помешканні зробили ремонт.

— Тамара Ромашкевич хвора з 1978 року, — пояснює головний лікар Петро Петрюк, 53 роки. — До лікарні поступила добровільно. Є закон про пожиттєве утримання. Вона підписала договір про нагляд. А довго лікується через поганий стан. Є хворі, які утримуються і по 10, і по 15 років.

Лікарнею зацікавилися обласне управління охорони здоров"я, прокуратура й міліція. Перше перевірку закінчило. Комісія визнала порушення. На обласній колегії дійшли висновку, що Петрюк не може обіймати посаду головного лікаря.

— Грубі порушення виявили у проведенні експертиз, оформленні їх результатів, — каже начальник обласного управління охорони здоров"я Богдан Волос, 53 роки. — Термін ліцензії, за якою лікарня може видавати судово-медичні довідки, скінчився 7 років тому. Сумнівна ситуація і з тривалим перебуванням пацієнтки в лікарні.

Петро Петрюк нині на лікарняному. Тамару Ромашкевич виписали з лікарні. Однак удома сусіди її не бачили.

Зараз ви читаєте новину «У психіатричній лікарні підробляли висновки експертиз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути