четвер, 16 червня 2011 00:00

Прокуратура заборонила селу продавати землю

Прокуратура Івано-Франківської області заборонила продавати та здавати в оренду землю в селі Буковець Верховинського району. Заборона діятиме до визначення чітких меж села. Про це "ГПУ" повідомив Михайло Вишиванюк, керівник Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

У лютому 2011 року донецький бізнесмен Сергій Циплаков купив у селі Буковець ділянку в 4 га. Представники покупця пояснили місцевим жителям, що придбаної землі замало, тому хочуть орендувати ще ділянку. Довірені люди бізнесмена сказали, що хочуть збудувати на купленій території приватний дім і започаткувати власну справу. У селі називають точну суму, за яку продали 2 із 4 га — 107 тис. 784 грн. Кажуть, це надто дешево.

Ділянка, яку бізнесмени купили, розташована неподалік скелі Писаний камінь. Вона має статус пам'ятки природи місцевого значення. На початку травня громада Буковця відмовилася надати землю бізнесменам в оренду. Люди бояться, що після цього не зможуть вільно ходити лісами. Збір чорниці, грибів і малини годує майже всі родини буковчан.

Винен сільський голова Буковця 34-річний Мирослав Матаржук, каже губернатор Михайло Вишиванюк:

— Я поки що не розумію, як один чоловік примудрився продати чужу землю. Бо вся вона належить держлісгоспу. Тобто сільський голова пороздавав акти власності на землю, яка не може бути приватизована і продана.

За місцевою легендою, ватажок опришків Олекса Довбуш закопав скарби на горі Копілаш. Аби ніхто їх не знайшов, привалив скарби велетенською брилою. Скеля Писаний камінь має 80 м у довжину і 20 м заввишки. На скелі є знаки й символи, які дотепер використовують у гуцульських орнаментах. У цьому місці бували письменники Іван Франко, Леся Українка та Михайло Коцюбинський.

Зараз ви читаєте новину «Прокуратура заборонила селу продавати землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути