вівторок, 03 серпня 2010 00:46

Паломники ночували на підлозі кінотеатру

Автор: фото з сімейного архіву Ореста Гевака
  Паломники з України 10 липня під час прощі у французькому місті Тезе. Фото зроблене за десять днів до того, як дорогою додому в них поламався автобус
Паломники з України 10 липня під час прощі у французькому місті Тезе. Фото зроблене за десять днів до того, як дорогою додому в них поламався автобус

"Я лише застудився, а дехто й у лікарню потрапив. Ніколи не подумали б, що голодні на підлозі будемо ночувати", — говорить, кашляючи, львів"янин Орест Гевак, 28 років. Разом із 82 паломниками він їздив на прощу в місто Тезе на півдні Франції. Поїздку організувала молодіжна комісія львівської архієпархії Української греко-католицької церкви.

Орест каже, з 1990-х, відколи паломники їздять у це місто, неприємностей не мали. Цього разу везла компанія "САС". Кордон перетнули 7 липня, їхали через Будапешт, Відень, Венецію, Мілан, Женеву та Париж. Хотіли показати Європу прощанам.

Подорожували двоповерховим бусом 2002 року випуску. У Тезе пробули з 11 по 18 липня. Автобус зламався у вівторок, коли переїжджали місто Жунь у Франції.

— Згідно з договором, мали дати інший, — зітхає Орест. — Керівництво "САСу" через водіїв просило почекати. Обіцяли привезти запчастину в середу. Привезли, виявилося, не ту. Вияснилося, що зламалася деталь ходової. Водії сказали, буде новий автобус.

Влада міста Жунь дозволила українцям ночувати в кінозалі. Спали в спальниках на підлозі. Із групою подорожували четверо неповнолітніх і вагітна. Двоє в дорозі занедужали. Останніх трьох влаштували в місцевий хостел.

— Дехто мав при собі трохи грошей. За них купували в місцевому магазині печиво, робили бутерброди. Скидалися за тих, хто не мав грошей. Бракувало води, найпростіших ліків. Водії казали, автобус їде, перетнув наш кордон. Наступного ранку — що він у Італії. Зранку ми прокидалися, збирали речі, виходили на вулицю. Було холодно, це ж гірська місцевість. Дув вітер, крапав дощ. Стояли на дворі до вечора, потім верталися в кінотеатр. У четвер прилетів механік. Ми зрозуміли: нового автобуса не буде. Подзвонили батькам, ті поскаржилися чиновникам. Мені телефонували з українських консульств Франції та Швейцарії.

24 липня в паломників закінчувався час перебування за кордоном. Приїхали із жандармерії, поставили штампи в паспортах, дозволивши бути до 3 серпня. Автобус відремонтували в п"ятницю. Виїхали в суботу в обід. До Львова приїхали в понеділок, 26 липня.

Трьох влаштували в місцевий хостел

— Намагалися поговорити з власником фірми. Він зустрів нас із претензіями. Озлобився, бо ми нібито наговорювали, що були у жахливих умовах, із голоду вмирали. У майбутньому просто не будемо співпрацювати з такою фірмою, — каже Орест Гевак.

Через поламку автобуса прочани не потрапили до швейцарського Берна. У Празі попередньо замовили готель, тому їх змусили оплатити половину вартості.

Координатор поїздки отець Тарас Милян, 37 років, не має наміру подавати до суду.

— Чекаю, доки все стишиться, — каже. — Тоді переговорю з власником фірми. Кожен мандрівник виклав на поїздку 400 євро, чекав від неї позитивних вражень. За послуги перевізника ми заплатили 7 тисяч 280 євро. Він своїх зобов"язань не виконав. Нехай поверне людям хоча б половину. Думаю, у власника заговорить совість. Зрозуміє, що так не можна поводитися з людьми.

Власник фірми Володимир Сасін на дзвінки "ГПУ" не відповідає. Його син Віктор, який є співвласником, із журналістами спілкуватися відмовляється.

Зараз ви читаєте новину «Паломники ночували на підлозі кінотеатру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути