четвер, 15 березня 2007 18:04

Наталія Стиранець топила немовля в унітазі

Автор: фото: Артем ПАСТУХ
  Медсестра Оксана Мацьків тримає на руках Анничку Стиранець у пологовому відділенні Львівської обласної лікарні
Медсестра Оксана Мацьків тримає на руках Анничку Стиранець у пологовому відділенні Львівської обласної лікарні

8 березня Наталія Стиранець, 28 років, із села Рихтичі Дрогобицького району на Львівщині народила дівчинку в кабінці громадського туалету Львівського залізничного вокзалу.

— Жінка з черги побачила, як витікає кров з-під дверей кабінки, — розповідає 32-річна касирка туалету Світлана Іваник. — Покликала мене. Я спитала через двері: "Щось сталося?". Почула, що все гаразд. Двадцять хвилин ніхто не виходив, потім кулею вискочила молода жінка в заляпаних кров"ю джинсах. І тут заплакала дитина. В унітазі лежало немовля.

Касирка покликала прибиральницю, а сама побігла за Наталею. Гукала, щоб її схопили. Міліціонери затримали жінку біля аптечного кіоску.

— Вона сказала, що донька їй не потрібна, бо недоношена, — розповідає Світлана. — Хоча дівчинка мала вигляд здорової дитини. Прибігли жінки з медичного пункту, витерли маля салфетками й спеленали. Принесли чисті простирадла. Дитя трусилося від холоду, а коли відчуло тепло, перестало плакати.

"Швидка" відвезла Наталю з дитиною до пологового відділення обласної лікарні. Дитина народилася вагою 2,9 кг, зростом 50 см. За словами лікарів, вона абсолютно здорова. Її матір також почувалася добре.

Телефонувала й казала, що потрапила в аварію

— Ми хотіли назвати дівчинку Олесею, — зізнається медсестра Ірина Тимчишин, 40 років. — Але мама назвала її Анею й дала своє прізвище. Анничка така чемна! Ніколи не плаче й гарно їсть.

Породілля купила дитині одяг, кілька памперсів, дитячі суміші.

— Показувала, що в гаманці має багато грошей, — каже медсестра. — Казала, що дасть скільки треба, але ми відмовилися. Це ж якась аферистка! Вона телефонувала до своєї мами й казала, що потрапила в аварію. Сусідки по палаті почули й відібрали в неї мобільний. Ми передзвонили мамі й розповіли все. Та плакала, признавалася, що бачила вагітність доньки, але вона її била кулаками й кричала "Це неправда!".

9 березня Наталя написала тимчасову відмову від дитини й покинула шпиталь. Лікарям пояснила, що має їхати до Черкаської області лікувати хвору доньку.

Наталя з чоловіком Володимиром виховує двох семирічних доньок-близнючок — Христину й Ірину. Христя хвора на дитячий церебральний параліч.

Стиранці живуть у сільському цегляному будинку разом із 60-річною Наталчиною матір"ю Антоніною Павелчак та бабусею Ганною, 87 років.

— Наталя часто приходить до нас за довідками, — розповідає рахівник-касир Рихтицької сільради Надія Матвіїшин, 44 роки. — Христю часто возять лікувати до Трускавця (до Міжнародної клініки відновного лікування професора Володимира Козявкіна. — "ГПУ"). Але не було видно, що вагітна. Вона така худенька жіночка.

У дитячому візку Наталя везла хвору на ДЦП дівчинку

Чоловік Наталі працює робітником на фірмі в Дрогобичі. Її матір Антоніна колись була комірником. Наталія сидить у декреті. Родина, говорять односельці, цілком нормальна. Вони припускають, що Наталія могла злякатися вагітності через важкі перші пологи. Стресом для неї стала і хвороба доньки. У Трускавці жінці порадили везти дитину на лікування до Черкаської області. Але куди конкретно й до кого — невідомо.

12 березня, в понеділок зранку, Наталію Стиранець знову побачили на вокзалі у Львові. Вона зайшла до лінійного відділу дати пояснення.

Матір звинуватили за статтею "залишення в небезпеці новонародженої дитини", що передбачає до трьох років тюрми. Майор міліції Тетяна Маєр вважає, що жінка не усвідомлює своєї відповідальності.

— Вона каже, що не зможе виховати дитину, бо вже має дві, — розповідає Тетяна Маєр. — Очевидно, суд призначить їй психіатричну експертизу.

Того ж дня Наталію Стиранець бачили на пероні. Як і 8 березня, вона була вдягнена в червону балонову куртку, джинси й чорну в"язану шапку. У дитячому візку везла хвору на ДЦП дівчинку.

— Вона купувала в кіоску воду й печиво, а потім зникла в натовпі, — каже 25-річний носильник багажу Тарас. — О 12.45 по парних числах відправляється поїзд на Черкаси, можливо, вона поспішала на нього.

За словами завідувачки відділу новонароджених обласної лікарні Оксани Сенів, цього року в їхньому закладі від дітей відмовилися дві жінки. Торік таке трапилося раз, позаторік — 11 разів.

— Одні не мають грошей на виховання, іншим здоров"я не дозволяє, — розповідає Сенів. — А найчастіше дітей залишають незаміжні жінки, які бояться гніву рідних.

Зараз ви читаєте новину «Наталія Стиранець топила немовля в унітазі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути