пʼятниця, 13 серпня 2010 06:25

"Наш будинок заражений на туберкульоз"

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Донеччанка Раїса Наливайченко з онуками гуляє поблизу свого будинку по вулиці Треньова, 8. Скаржиться, що  місцеві алкоголіки щодня ображають дітей
Донеччанка Раїса Наливайченко з онуками гуляє поблизу свого будинку по вулиці Треньова, 8. Скаржиться, що місцеві алкоголіки щодня ображають дітей

"Кого в нас тільки немає! Миші, щури, черв"яки, слимаки, — розповідає про свій будинок 44-річна донеччанка Ольга Федорова. — Раз зібрала цілу банку слимаків, хотіла подарувати черговій комісії з міськвиконкому".

Будинок N8 на вул. Треньова в Донецьку — двоповерховий, на один під"їзд. Барачного типу, без фундаменту, зведений 1943 року. На кожному поверсі — 15 квартир, у кожній живуть від двох до семи людей. Загалом прописано 60 осіб, однак мешкає більше. Квартира — це кімната площею 17 кв. м. На поверсі — одна загальна кухня й туалет.

Ззовні будинок виглядає покинутим. Штукатурка обвалилася, стіни потріскані. Входжу до під"їзду. Від смороду починає нудити. Стеля й стіни вкриті тріщинами, пліснявою, підлога згнила.

— Це землянка, — Ольга Федорова показує свою квартиру N9 на першому поверсі. — У мене постійно відкрите вікно, двері теж намагаюся не закривати. Все одно ліжко й речі вологі. Ось подивіться, піді мною ґрунт, — відкриває люк льоху, який виритий у кімнаті.

Жінка показує кухню. Стіни вкриті комахами розміром із муху.

— Цих мошок ми називаємо бройлерними, — жартує. — На кухні не готуємо через антисанітарію. Варимо на електроплитках у кімнатах.

У будинку немає газу, каналізація аварійна. Із вигод — електрика й опалення.

— Умови первобитні, — продовжує Ольга Федорова. — Вода холодна, труби опалення за зиму шість разів рвало. Проводка пожежонебезпечна — вже згоріли дві кімнати.

Заходимо до туалету. Слизька підлога заставлена тазиками.

— Сюди без парасольки входити не можна, бо зверху ллються фекалії. Нужду справляємо у відро в кімнаті, а сюди виливаємо. Труби погнили, тому все тече прямо на вулицю.


Ольга Іванівна постраждала в аварії на шахті ім. Засядька 18 листопада 2007 року. Вона опускала й піднімала кліті з людьми і вантажами. Її з напарницею не повідомили про вибух, тому ті залишалися на робочому місці, аж доки не отримали гостре отруєння чадним газом.

— Коли звернулася в комісію, яка працювала з потерпілими, мені відрізали: "Жива залишилася — і мало?" — згадує. — Квартири давали тільки родичам загиблих. Моя 30-рiчна напарниця Свєта й не зверталася до лікарів, бо боялася втратити роботу. Тому й померла від саркоми легенів того ж року. Я по три-чотири місяці лежу в лікарні. Тільки там почуваюся людиною: нормально дихаю і миюся.

Ольга Федорова живе з синами: 24-рiчним Антоном і 16-рiчним Олександром. Молодший перебуває на обліку як тубiнфiкований.

— Тут є все необхідне для поширення хвороб, — виглядає в темний коридор 43-річна Елла Васильєва. — У нашому будинку всі хворіють на туберкульоз, астму або бронхіт. У мене хронічний бронхіт, у дочок — хронічна ангіна.

На другому поверсі живуть сироти Олександр і Володимир Неходцеви. Їхні батьки померли від туберкульозу. Мати — 2005-го, батько торік. Їх виховує бабуся 49-річна Ірина Мальцева. Заходимо до них у кімнату — стіни чорні від плісняви, шпалери відпали.

— Дочка померла в 25 років, — говорить Ірина Мальцева. — У її кімнаті виріс гриб, де знайшли туберкульозну паличку. Після цього в управлінні житлового господарства дали папірець, де написано: "У будинку є туберкульоз". Зять помер у 33 роки. Коли ми сюди вселялися 1996-го, нам заздрили. Казали: получили квартири під знос, чекайте новосілля. Досі чекаємо.

55-річна Раїса Наливайченко живе з двома доньками і трьома онуками в одній кімнаті.

— Онуків кожен вечір алкаші лякають, — каже Раїса Іванівна. — Їм подобається, що до нас міліція не виїжджає. Скільки просила виїхати, тільки й чую: "Не поїдемо. Там туберкульоз, живуть одні ізгої". А начальник дільничних прямо сказав: "Не пущу своїх хлопців у ваш бомжатник".

20 років тому будинок визнали аварійним. Тоді ж вирішили його знести, мешканців розселити. Досі нічого не зробили.

— Поряд стояли два таких же бараки, — говорить Раїса Наливайченко. — Людей відселили. А про нас забули. Щоночі чутно, як він тріщить, може впасти кожну минуту. Чекають, коли впаде і вже нікого буде переселяти.


Туберкульозна паличка роками живе на сторінках книжок


Щороку на Донеччині 4,5 тис. людей починають хворіти на туберкульоз. 1,5 тис. — помирають. Туберкульозна паличка тижнями не гине у висохлій мокроті хворого, витримує температуру +80°С. Не боїться кислот, у вуличному пилу зберігається 10 днів, у воді — до п"яти місяців, на сторінках книжок живе роками. Після обробки хлоркою зникає за 3–5 год.

Зараз ви читаєте новину «"Наш будинок заражений на туберкульоз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути