Ексклюзиви
вівторок, 09 листопада 2010 02:41

На п'ятьох школярів упало дерево

5 листопада у парку санаторію "Авангард" в місті Немирів на Вінниччині на школярів упала половина старого ясена. Третьокласники 9-річні Андрій Дайнека та Богдан Герасимов потрапили в реанімацію. Трьох учнів та вчительку Ольгу Удоденко, 31 рік, забрали з численними переломами до травматології.

— Ми на продльонці пішли з учителькою гулять у парк недалеко від школи. Завжди туди ходимо, — розповідає 9-річна Надія Ліпчакова. — Назар Проценко і Діана Немудра були на каруселі. А я полізла у вагончик з Богданом Герасимовим. Там з нами Свєта Щербініна була. Був сильний вітер і дерева качалися й шуміли. Ми почули хрускіт. Побачили, що одне хилиться. Я закричала. Богдан став усіх випихати з вагончика, щоб тікали. Відпихнув Свєту, вона впала і дальше побігла. А я зачепилася за залізяку, і на мене дерево впало.

Надія повертається на лікарняному ліжку. На правій нозі у неї гіпс. Сусідки по палаті кажуть, що один вона розбила, коли бігала до однокласників у сусідні палати. Лікар наклав інший, більший.

— Коли дерево на мене падало, було дуже страшно, я кричала, — продовжує. — А нога тоді не боліла, тільки поворухнути нею не могла. До мене підбігла однокласниця Аліна і стала витягати з-під дерева. Я на неї сперлася і на одній нозі пострибала до фонтана. Вчителька кричала, щоб ми тікали далі на галявину. А сама лежала під деревом і стогнала.

До палати заходить її однокласниця — Світлана Щербініна:

— Богдан з Андрієм досі в реанімації. До них не пускають. Якби Богдан мене не відштовхнув, я теж під гілляку попала б. Дерево впало на вагончик. Від нього тільки сходинки лишилися, а вся криша розлетілася. У мене навіть синяків не залишилося. Ми ходили дивитися на те дерево: в середині стовбур висох, мурашки поробили в ньому нірки. Гілля накрило четвертину нашого майданчика, поламало вагончик, карусель і впало аж біля гірок.

У сусідній палаті лежить Ольга Удоденко. Закутана до підборіддя пухкою ковдрою у домашньому салатовому підодіяльнику. Мати, Тетяна Володимирівна, дає їй чай. Пляшку з невеликим отвором притримує, бо Ольга не може нічого взяти у руки.

— У неї переламаний хребет у двох місцях. Лікарі сказали, що півроку лежатиме, — говорить Тетяна Володимирівна. — Наступної після трагедії ночі я прокинулася від того, що Оля мене кличе. У неї в той час розболівся хребет і лікарі знеболювальне кололи. Але в переддень біди інтуїція мені нічого не підказала.

Гладить доньку по голові. Та кліпає очима, щоб не заплакати. Ольга неодружена, дітей не має.

— Усі вчителі водили дітей у парк, — ледь чутно говорить вона. — Порошенко поставив там гарний дитячий майданчик з каруселями і гірками. Дерева не близько росли, метрів за 10 від майданчика. Але це відкололося з висоти 3–4 метрів. На дорогу впав лише стовбур, а крона з розлогим старим віттям впала на майданчик. Тріск я почула, коли дерево було вже над нами.

У коридорі біля відділення реанімації розмовляють Людмила Герасимова та Інна Дайнека. Їхні сини Богдан та Андрій постраждали найбільше.

— У Богдана черепно-мозкова травма і забої голови, — говорить Людмила. — Він у мене відмінник, активіст. У школу завжди збирався, як на свято. А в той день ледь не плакав, так не хотів іти. За три роки школи ніколи такого не було. А я не прислухалася до дитини.

В Андрія у двох місцях переламана рука, забиті нирки, відбита селезінка. У реанімації в нього підвищився рівень цукру в крові. Лікарі діагностували тахікардію.

— З Вінниці медики приїжджали, хотіли забрати їх в обласну лікарню, але наші хлопчики нетранспортабельні, — плаче Інна. — Андрієві вчора селезінку видалили, не знають, що з нирками буде. Сказали шість донорів знайти, щоб кров здали. Той парк давно оновити треба. Він ще від часів графині Щербатової стоїть (у Немирові Марія Щербатова жила на початку ХХ ст. — "ГПУ"). Кілька разів бачила, що там від вітру дерева падали.

Зараз ви читаєте новину «На п'ятьох школярів упало дерево». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути