середа, 12 грудня 2007 07:13

Мешканців будинку не пускають на перший поверх

"Позаторік до нашого будинку зайшли якісь будівельники, — розповідає 40-річний Петро Данильчик зі столичної дев"ятиповерхівки на вул. Драйзера, 5. — Без пояснень кинулись усе трощити, зламали опорні стіни. Жодних дозволів не мали. На прохання припинити — не реагували. Цілий рік ані ЖЕК, ані міськрада не могли пояснити нам толком, що коїться. Перед Новим 2007 роком ми повикидали інструменти".

Раніше дев"ятиповерхівка на Драйзера, 5 була відомчим гуртожитком "Київміськбуду". Будинок поділявся на блоки. Один складався з кухні, чотирьох кімнат і двох санвузлів. Тут жили майже 400 осіб. 2001-го гуртожитку надали статус житлового будинку. Мешканці отримали ордери, приватизували кімнати, переобладнали їх на квартири. Будинок обслуговувало житлове управління "Лівобережне".

— На першому поверсі смерділо, стіни обшарпані, поштові скриньки розбиті, з трьох ліфтів працював один та й той постійно застрявав. На першому поверсі збиралися бомжі, — розказує Петро Данильчик.

Торік у лютому люди відмовилися від послуг житлового управління. На загальних зборах створили об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Добробуд". Обрали керівництво, затвердили статут, зареєстрували його як юридичну особу та відкрили рахунок у банку.

— Зі старої общаги хотіли зробити затишний будинок, — пояснює 38-річний голова ОСББ Валерій Фільченко. — Нежитлові приміщення першого поверху планували переобладнати на спортзал, кімнату для охорони, приміщення для зберігання дитячих колясок. Збирали гроші, шукали охоронців.

2005-го перший поверх захопили будівельники, почали облаштовувати квартири. Пояснили, що їм дало команду підприємство "Екос" — структурний підрозділ "Київміськбуду" — та житлове управління "Лівобережне".

— Валили все підряд, пилюка стояла стовпом, — каже мешканка будинку 35-річна Людмила Антипіна. — Трощили так, що пішли тріщини на стінах.

Зі старої общаги хотіли зробити затишний будинок

Навесні цього року люди поскаржилися на "Екос" і "Лівобережне" міському голові Леонідові Черновецькому.

— У мерії відповіли: будинок ваш, але без першого поверху, — говорить Фільченко. — Показали проект розпорядження Черновецького. Під ним я мав підписатися, однак відмовився.

— Згідно із законом про ОСББ, будинок мешканцям передається весь, а не частина, — додає Данильчик. — Я працюю юристом у будівельній компанії, тому добре знаю особливості відомчого житлового фонду.

Мешканці поскаржилися міністру житлово-комунального господарства України Олександрові Попову. Минулого тижня отримали відповідь. Міністр їх підтримав. 11 грудня подали до суду на ЖУ "Лівобережне" і ДП "Екос". Люди вимагають розібрати набудовані перегородки та квартири.

Забудовники не вбачають за собою провини.

— Ми перебудовуємо перший поверх тому, що маємо право, — зазначає заступник начальника "Лівобережного" Володимир Березний. — Хоча гуртожитку і змінили статус, однак зі статутного фонду "Київміськбуду" не вивели. 80 відсотків акцій підприємства належить мерії, тому ми лише виконуємо вказівки зверху.

Народний депутат Михайло Поживанов зауважує, що створення об"єднання співвласників не вигідне міській владі.

— Вони не хочуть віддавати у власність людям нежитлову площу, — пояснює Михайло Олександрович. — Але якщо створене ОСББ, то ні мерія, ні ЖЕКи не мають права її займати. Я пам"ятаю ситуацію на Драйзера 5, бо тоді працював заступником мера. Будівлі змінили статус, що автоматично виключило її зі статутного фонду "Київміськбуду".

У Фонді держмайна України кажуть: проблема гуртожитків є по всій країні.

— Почалося це десь 2000 року, — пояснює юрист фонду Надія Погорілко. — Житло суттєво подорожчало. І мешканці гуртожитків стали боротися за виведення будівель зі статутних фондів підприємств, після чого створюють ОСББ. Власним коштом переобладнують кімнати під квартири.

У Фонді держмайна говорять: усі непорозуміння має зняти закон "Про гуртожитки". Відповідний законопроект уже підготований.

Зараз ви читаєте новину «Мешканців будинку не пускають на перший поверх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути