Ексклюзиви
середа, 28 березня 2007 16:57

Курочкіна застрелив снайпер на території суду

У Києві, на території Святошинського районного суду, у вівторок о 16.47 снайпер застрелив 38-річного російського бізнесмена Максима Курочкіна, відомого як Макс Бєшений. Стріляли з даху дев"ятиповерхівки напроти (вул. Якуба Коласа, 23).

Курочкіна затримали 21 листопада минулого року в аеропорту "Бориспіль". Він перебував під вартою 72 години, потім йому висунули обвинувачення у вимаганні $10 тис. Напередодні Курочкін казав, що прилітає до Києва на прохання кількох бізнесменів, щоб вирішити конфлікт навколо дніпропетровського ринку "Озерка". За два дні збирався повернутися до Москви.

Після засідання Курочкіна виводили із зали суду в супроводі конвою. Він ішов коридором, двері надвір відчинили, і тут пролунав хлопок. Снайпер поцілив бізнесменові в серце й поранив одного з конвоїрів у живіт. Потерпілого відразу забрала "швидка". Тіло вбитого залишилося в коридорі. На місце за кілька хвилин прибули міліціонери, представники Генеральної прокуратури, УБОЗу й експерти-криміналісти. Оперативники огородили будівлю суду, нікого туди не пускали. Його працівники виходили по одному, й за кожним одразу замикали двері. Упродовж двох годин із території Святошинського суду не виїхала жодна машина. О 18.00 під"їхала ще одна "швидка", одразу за нею — машина конвою. Її пропустили за ґрати суду, авто пробуло там 4 хв. Кажуть, саме в конвойній машині вивезли тіло вбитого. "Швидка" від"їхала о 18.10.

Міліціонери опитували всіх мешканців будинку N23. Троє 12-річних дівчат описали слідчому двох чоловіків, які вибігли з четвертого під"їзду:

Це, можливо, кров одного з убивць

— Середньої статури, у сірих масках. Один високий, другий йому по плече. Пробігли під вікнами будинку, потім повернули за дім напроти й зникли.

На дев"ятому поверсі в під"їзді N4 кілька годин працювали криміналісти. Туди не пускали навіть мешканців. Експерти встановили, що металевий замок на ґратах даху був акуратно спиляний. На даху знайшли снайперську гвинтівку. Біля неї лежали пальчатки. На гвинтівці є серійний номер — за ним мають установити власника. О 19.10 криміналісти винесли всі знайдені речові докази. Гвинтівка була у чорному чохлі з-під гітари. Видно було, що зброя важка, бо міліціонер аж закректав, коли піднімав чохол. Забрали шматки гуми, якими була застелена підлога під дахом. На них виявили відбитки черевиків снайперів. У окремому саквояжі винесли шмат трохи зігнутої металевої труби. На ній були дві маленькі червоні плями. Експерти між собою говорили, що це, можливо, кров одного з убивць.

До будівлі суду приїжджали батьки Максима Курочкіна. Пробули там годину, сіли в автомобіль "Тойота Камрі" й поїхали.

О 19.00 на бульварі Лесі Українки, 18а знайшли машину "мазда" сріблястого кольору з київськими номерами. За версією міліції, на ній злочинці поїхали з вул. Якуба Коласа. Оперативники перевірили її на вибухівку та зброю, однак нічого не знайшли. Встановили зареєстрованого власника машини. Проте чоловік сказав: він навіть не здогадувався, що володіє іномаркою.

Ще у вівторок з"явилася чутка, що Максим Курочкін насправді живий, а його вбивство інсценували. У середу заступник міністра внутрішніх справ Ігор Білозуб відкинув цю версію.

— Порушити кримінальну справу без трупа, без факту вбивства ніхто не може. Сьогодні є труп, є висновок судово-медичної експертизи. Це дійсно тіло Курочкіна, — запевняє він.

Заступник міністра пояснив, що Курочкіна охороняли не надто ретельно, бо не було відповідної постанови суду. А конвойний автомобіль не міг під"їхати під двері будівлі суду, бо у дворі ведуться ремонтні роботи.

Максим Курочкін разом з Олександром Бабаковим управляли ринком на московському стадіоні "Лужники". Спочатку він отримав прізвисько Макс Лужниковський, пізніше — Макс Бєшений.

На президентських виборах 2004 року в Україні Курочкін був віце-президентом "Російського клубу", який підтримував кандидата в президенти Віктора Януковича. Бізнесмен казав, що добре знайомий з послом Росії в Україні Віктором Черномирдіним, з московськими політтехнологами Глібом Павловським і Маратом Гельманом, з тодішнім головою президентської адміністрації Віктором Медведчуком.

Під час парламентських виборів 2006 року Курочкін був серед фінансових донорів блоку Наталії Вітренко.

За кілька годин до загибелі Макс Бєшений просив відпустити його на підписку про невиїзд.

— Прошу отпустить меня под подписку о невыезде для того, чтобы я мог обеспечить свою безопасность. Я прилетел в Украину добровольно. Я готовил встречу Путина с пятью украинскими политиками, мне должны были обеспечить безопасность, но не обеспечили, — заявив Курочкін.

Суддя відхилив це прохання.

Зараз ви читаєте новину «Курочкіна застрелив снайпер на території суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути