четвер, 10 квітня 2008 07:13

Контроль над "Дніпроенерго" відновила держава

У вівторок Верховний суд України визнав незаконними всі рішення зборів акціонерів товариства "Дніпроенерго", які відбувалися після 27 серпня 2007 року. Таким чином контроль над енергетичною компанією повернули державі.

— Це безсумнівна перемога держави, адже рішення Верховного суду оскаржувати не можна, — запевняє В"ячеслав Бутко, керівник економічних програм Центру досліджень корпоративних відносин. — Державу визнали власником 76,04% акцій "Дніпроенерго".

Товариство "Дніпроенерго" зареєстроване 14 липня 1995-го. Це друга за обсягами виробництва електроенергії компанія України, яка генерує 10% електрики країни. Підприємство має 25 енергоблоків потужністю від 150 МВт до 800 МВ. Сировиною є природний газ, вугілля та мазут. До складу компанії входять Запорізька, Криворізька та Придніпровська теплоелектростанції.

Керувати товариством, як і рештою об"єктів електрогенерації та електропостачання має Національна акціонерна компанія "Енергетична компанія України". Її 2000 року створив своїм указом президент Леонід Кучма.

Ще влітку торік держава впливала на "Дніпроенерго", бо мала у власності контрольний пакет акцій — 76,04%. Однак підприємство мало борги. Щоб їх погасити, 27 серпня акціонери збільшили статутний фонд підприємства — ввели додаткову кількість акцій. Ці додаткові цінні папери викупила компанія донецького мільярдера Ріната Ахметова. Статутний фонд збільшився, а державна частка у ньому — зменшилась. Таким чином контролювати "Дніпроенерго" почав власник донецького футбольного клубу "Шахтар".

Нині все залежить від прем"єр-міністра Юлії Тимошенко

На зборах 27 серпня акціонери порушили закон "Про заходи, спрямовані на забезпечення стабільного функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу України". Він забороняє приватизовувати до 31 грудня пакети акцій енергогенеруючих та енергорозподільчих компаній, що мають борги перед державним підприємством "Енергоринок".

Товариство "Інвестиційна компанія "Бізнес-Інвест" — акціонер "Дніпроенерго". Її представники вважають, що 27 серпня порушили права держави.

Представники "Бізнес-Інвесту" поскаржились у суд, вимагали переглянути рішення зборів. У грудні Запорізький апеляційний суд визнав усі зібрання після 27 серпня недійсними. Однак це не вдовольнило компанію Ріната Ахметова. У відповідь його представники оскаржили рішення у Вищому господарському суді. 25 січня 2008 року донецький мільярдер виграв справу — рішення запорізького суду скасували.

Крапку в судовій тяганині поставив Верховний суд. Його вердикт від 8 квітня в Україні оскаржувати не можна. Однак спеціалісти вважають, що Рінат Ахметов спробує зберегти контроль над "Дніпроенерго".

— Рішення Верховного суду ми оскаржимо в європейських судах, на які не тиснуть і не впливають фінансово-промислові групи, — кажуть представники ДТЕК у своїй офіційній заяві.

— В Україні від прийняття рішень до їх виконання часто проходить тривалий час, — каже В"ячеслав Бутко. — Тому нині все залежить від дій Кабінету міністрів України. А вони  відносно "Дніпроенерго" були часто нелогічними і непослідовними. Щоб повністю відновити державний контроль, уряд має скасувати постанову N407-р від 13 червня 2007 року. Цим документом Акціонерній компанії "Енергетична компанія України" доручили голосувати за проведення додаткової емісії товариства "Дніпроенерго".

Експерти вважають, що нині все залежить від прем"єр-міністра Юлії Тимошенко. Під час виборчої кампанії її блок обіцяв повернути державі контроль над "Дніпроенерго". Щоб виконати це, прем"єрка має публічно визначити свою позицію стосовно "Дніпроенерго" й організувати всі урядові відомства, щоб скасувати постанову кабміну Віктора Януковича.

Нинішній Кабмін видав постанову, згідно з якою 60% акцій "Дніпроенерго" мають приватизувати. Однак держава не зможе передати цю частку у приватні руки, доки повністю не відновить контроль. Рінат Ахметов запевняє, що у держави немає стільки акцій.

Після рішення Верховного суду на всеукраїнській фондовій біржі зросла ціна акцій "Дніпроенерго" майже на 19%. Спеціалісти вважають, що вони дорожчатимуть і надалі.

Зараз ви читаєте новину «Контроль над "Дніпроенерго" відновила держава». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути