понеділок, 24 січня 2022 08:20

13 років позбавлення волі: вирок президентові зачитували троє суддів

13 років позбавлення волі: вирок президентові зачитували троє суддів
Президент-утікач Віктор Янукович на прес-конференції у Москві сказав, що вважає політичним замовленям вирок суду.

Оболонський райсуд Києва 24 січня 2019-го визнав експрезидента Віктора Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Йому призначили покарання у вигляді 13 років позбавлення волі. Вирок колишньому президенту суд зачитував 8 год.

У ніч на 22 лютого 2014 -го колишній президент Віктор Янукович поїхав резиденції "Межигір'я" під Києвом в Ростов, що в Росії. Того ж дня Верховна Рада проголосувала за самоусунення втікача з поста глави держави. У відеозверненні назвав Революцію гідності державним переворотом.

Справу про державну зраду Віктора Януковича розглядали у суді з березня 2017-го. Обвинувачення опиралося на лист четвертого президента до російського лідера Володимира Путіна з проханням ввести війська на територію України. Прокурори просили для "легітимного" найвище покарання - 15 років в'язниці.

20 місяців тривав процес над Віктором Януковичем. Провели 90 судових засідань. Екс-президента захищали 11 адвокатів. Оболонський райсуд заслухав 44 свідків обвинувачення, серед яких президент Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов, колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Також виступили 16 свідків захисту, зокрема колишня прес-секретарка Януковича Ганна Герман та його охоронці. Із серпня по жовтень минулого року тривали судові дебати. Януковичу чотири рази давали можливість виступити з останнім словом, він не виходив на зв'язок. У листопаді 2016-го генпрокурор Юрій Луценко зачитав Віктору Януковичу підозру під час відеодопиту — коли екс-президент перебував у суді Ростова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховний суд підтвердив державну зраду Януковича

Вирок містив 143 сторінки. Разом із Дев'ятком його по черзі зачитували судді Костянтин Васалатій і Максим Тітов. Чотири рази брали перерву на 15 хв. На засідання Янукович не з'явився. Адвокати заявили, що він "проходить реабілітацію після операції" в московській клініці. Збираються подати апеляцію. На це мають 30 днів.

Суд визнав президента-втікача Віктора Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Рішення оголосив суддя Оболонського райсуду Києва Владислав Дев'ятко:

"Строк відбування покарання Януковичу Віктору Федоровичу рахувати з моменту його затримання. Стягнути з Януковича Віктора Федоровича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз у сумі 98 561 гривні 20 копійок. Заходи забезпечення кримінального провадження, арешти на майно, накладені у межах провадження, залишити без зміни", - оголосив суддя.

Президент-утікач Віктор Янукович на прес-конференції у Москві сказав, що вважає політичним замовленям вирок суду.

"Вирок був - усім зрозуміло - написаний під диктовку влади. Тиск, який був на суд, був безпрецедентним. Вирок не має абсолютно нічого спільного з законом. Суцільні порушення Кримінально-процесуального кодексу. Все побудовано на брехні і ненависті", - каже Янукович.

Янукович живе у селищі Баковка під Москвою. Через три роки після втечі з України розлучився з дружиною Людмилою. У Росію Янукович взяв коханку Любов Полежай. Старший син екс-президента Олександр живе у Москві. Молодший син Віктор загинув 2015-го.

Позбавленний звання президента України Віктор Янукович 11 разів телефонував президенту РФ Володимиру Путіну в період з 18 по 20 лютого 2014 року. Про це на брифінгу сказав заступник голови департаменту у справах Майдану Офісу генерального прокурора Денис Іванов. Тоді низка чиновників і Янукович спеціальним урядовим зв'язком з'єднувалися з керівництвом РФ.

Зараз ви читаєте новину «13 років позбавлення волі: вирок президентові зачитували троє суддів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути