субота, 26 квітня 2008 07:11

Київські автобуси закидали камінням

Автор: фото надане уболівальниками київського
  Мешканець Охтирки Сумської області вибіг на поле під час матчу ”Динамо” — ”Нафтовик” 20 квітня
Мешканець Охтирки Сумської області вибіг на поле під час матчу ”Динамо” — ”Нафтовик” 20 квітня

У бійці на стадіоні в райцентрі Охтирка Сумщини вболівальники київського "Динамо" звинувачують місцевих жителів і міліціонерів. 20 квітня під час зустрічі їхнього клубу з місцевим "Нафтовиком" постраждали майже 200 фанатів.

— Усе спровокували місцеві і міліція, — упевнені вболівальники "Динамо". — Зараз багато говорять про відсторонення силовиків від футболу. От вони й заслали провокаторів, щоб показати: без міліції — ніяк.

Того дня до Охтирки приїхали приблизно 700 уболівальників з Києва. На стадіоні сектори столичних і місцевих фанатів не розмежували. Паркана та живого кордону з міліції не було. Щоб вийти, кияни проходили через сектори вболівальників "Нафтовика", ті ж спокійно ходили під "динамівськими" трибунами.

— У першому таймі двоє місцевих лобуряк із символікою "Нафтовика" напали на нашого, — каже фанат "Динамо" Андрій Казанцев. — Вони заздалегідь підготувалися до бійки, перемотали бинтом руки. Міліціонери спокійно спостерігали. Втрутилися тоді, коли з нашого сектора прибігли на поміч. Дубасили тільки нас. А ті двоє стояли за спинами і потім тисли міліціонерам руки.

Деякі вболівальники із сектора киян почали відривати крісла. Найактивніше поводилися хлопці в масках.

— Ми не знаємо, хто вони, — запевняє киянин Андрій Клименко. — Не бачили їх ні в потязі, ні в автобусах. Нас постійно провокували якісь чоловіки. Кричали нам, щоб ми нападали на місцевих.

Перший тайм закінчився з рахунком 0:0. У другому кияни забили 3 м"ячі. Динамівські вболівальники на радощах підпалили фаєри — сигнальні вогні. На останніх хвилинах кілька десятків уже виходили зі стадіону. Там їх зустріли місцеві. Зчинилася бійка.

— Міліціонери відігнали нас до своїх секторів, — веде далі Клименко. — Наскочили бійці "Грифона" й дубасили усіх киян без розбору. Були жінки, дівчата. Нам нікуди було подітися, бо нас притисли. Кидали камінням. Міліціонери нас просто вбивали.

Арбітр зупинив гру на останній хвилині основного часу. Бійка продовжилася. Фанів підігнали під верхні ряди, з-за яких місцеві кидали каміння та дрючки.

— Після матчу підійшов чоловік, який представився начальником лінійної міліції, — каже Казанцев. — Сказав, що нас групою доправлять на автовокзал. Інакше, мовляв, нам живими не вибратися. На вулиці довелось тікати, бо за нами гналися. Одного підлітка побили й скинули з мосту в річку. Міліціонери калічили нас і захищатися не дозволяли.

Міліціонери нас просто вбивали

До лікарні в Охтирці звернулися 50 киян. У вболівальників були розбиті голови, розсічення, черепно-мозкові травми. 136 киян посадили у вагон потягу, розрахований на 54 людини. Автобуси з Охтирки закидали камінням.

О другій ночі на Центральному залізничному вокзалі Києва затримали 36 уболівальників. Фанів доправили до Шевченківського райвідділу міліції.

— Уболівальників сфотографували й зняли відбитки пальців, — кажуть у Департаменті громадської безпеки МВС. — У них познаходили кастети, еластичні бинти, ножі. На екранах телефонів у багатьох була свастика або логотип "Динамо". На деяких одяг був у крові. Їх поставили на облік та відпустили.

Правоохоронці кажуть, що кияни ще до матчу обмалювали стіни та пам"ятник Леніну в Охтирці. Побили кілька вагонів потягу. У церкві кричали "Ми безбожники".

— Міліція діяла в межах своїх повноважень, — кажуть у Департаменті. — Застосували силу, коли уболівальники почали зривати сидіння.

Зараз ви читаєте новину «Київські автобуси закидали камінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути