середа, 02 лютого 2011 02:30

"Дітей змушували ремонтувати хати начальникам"

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Майстри виробничого навчання Вінницького вищого професійного училища №5 переглядають свої документи
Майстри виробничого навчання Вінницького вищого професійного училища №5 переглядають свої документи

Четверо майстрів Вінницького вищого професійного училища №5 привселюдно вимагали від директора не відряджати учнів на ремонти до міських чиновників. Після цього Віталія Бондаря звільнили, Владислав Шайдаюк звільнився сам, Ігор Рудик та Володимир Червонецький іще працюють.

— Дітей змушували ремонтувати хати начальникам. Возили училищною машиною на ремонти до начальника обласного управління освіти та його заступників, — розповідає Віталій Бондар, 28 років. — Коли ми підняли це питання, в нас почалися перевірки. Директор училища сказав, що ми стали дуже розумні, й порадив вийти зі "Свободи". Ми з Володею входимо до цього політичного об'єднання.

— Гаражі робили, погреби мурували, плитку ложили, — додає Володимир Червонецький, 29 років. — Раніше таке теж було, але не в таких масштабах, на добровільних засадах. До того ж компенсували: давали премію, відгули. Зараз дали роботу — пішов, зробив і до свідання. Усе почалося з приходом теперішнього директора 2008 року. За нього дітей посилали на ремонти примусово.

Перед звільненням майстри створили в училищі незалежну профспілку, бо їх відмовився захищати представник тієї, до якої входили раніше.

— Нам голова профкому училища прямим текстом сказав: "Хлопці, ви підняли таке питання, за яке сильно получите. Я не хочу там фігурувати", — говорить 30-річний Ігор Рудик. — Але правда на нашому боці. Віталій — гарний спеціаліст із купою нагород. Він один годує всю родину: дружину з дочкою, неповнолітню сестру та бабу. В нього в один рік помирає мама, родиться дитина і звільняють із роботи. Змушений був продати квартиру.

Директор училища 58-річний Віктор Титаренко звинувачення відкидає:

— Я вимоглива людина, а їм це не подобається. Ніхто не давав розпоряджень використовувати дітей на роботах, не передбачених навчальними планами. Віталій Олександрович хоче опорочити мене і чіпляється незрозуміло до чого. Догану отримав не за політичні погляди, а за невиконання своїх обов'язків. На початку навчального року ми формували групи. А він каже: "Я на халтури йду, не можу прийти". Без повідомлення пішов на медогляд, а в цей час проводилася нарада. Узяв декретну відпустку, коли жінка народила, а перед цим набрав групу і завалив її. Чесно кажучи, я його не впізнаю. Ми фактично його тут виховали, він має багато нагород. А з вересня людина змінилася.

Начальник обласного управління освіти Ігор Івасюк на лікарняному. Його заступник 63-річний Володимир Бадюк теж заперечує слова майстрів:

— Це все видумки. Чому я мав брати дітей? Я що, не можу знайти собі хороших спеціалістів? Ці люди хотіли через незалежну профспілку вибити собі додаткові пільги. Шукають причину, щоб не працювати.

Зараз ви читаєте новину «"Дітей змушували ремонтувати хати начальникам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути