субота, 11 жовтня 2008 07:02

Через розлиту ртуть виселили мешканців із двох під"їздів

Автор: фото: Віктор ГУРНЯК
  Тернополянка Ганна Завітій першою побачила розлиту ртуть біля дверей квартири
Тернополянка Ганна Завітій першою побачила розлиту ртуть біля дверей квартири

Увечері 8 жовтня мешканців двох багатоповерхівок на вул. 15-го Квітня в Тернополі евакуювали. Рятувальники знайшли розлиту ртуть на сходах другого під"їзду будинку N27 і третього будинку N31.

— Таке відчуття, ніби на курорт їдемо, — каже 28-річна Галина Слюсарук із 27-го будинку. — Сміх сміхом, але це страшно.

Жінка з сім"єю зібрала найнеобхідніші речі. Перебралася до родичів. Так само покинули оселі 129 мешканців цього будинку і майже 200 — із іншого. Забрали гроші, одяг, документи, домашніх тварин. Хто не мав куди переселитися, зібралися біля ЖЕКа. Звідти людей перевезли до гуртожитків медуніверситету.

7 жовтня на сьомому поверсі будинку N27 зібрали 1,2 кг ртуті. Наступного дня у 31-му будинку  знайшли ще майже кілограм.

— Мені хтось налив ртуть на килимок перед квартирою, — згадує Ганна Завітій, 58 років. Жінка мешкає на сьомому поверсі. — І на майданчику біля ліфта.

Люди припускають, що ртуть розливають психічно хворі або хулігани.

— У 27-му будинку ртуть вилили під двері якомусь бізнесмену, — обговорюють між собою. — Може, тут вилили, щоб замести сліди. Зловити б того, хто це зробив, і нагодувати тою ртуттю.

Жителі 31-го будинку дізналися про ртуть пізніше.

Зловити б того, хто це зробив, і нагодувати тою ртуттю

— Якщо знали про ситуацію, то чому не сказали ще вранці, — обурюється Іван Патрик, 57 років. — Мої онуки цілий день тут пробули. Хіба ж не могли сказати, щоб хоч дітей забрали.

Мешканців вирішили евакуювати, коли нейтралізація ртуті не дала результатів.

— Ртуть, очевидно, розлили ще ввечері, — припускає начальник управління міськради з питань надзвичайних ситуацій 47-річний Іван Коваль. — Вона випаровується вже при мінус 39 градусів. Устигла поширитися.

В обід 7 жовтня концентрація парів у повітрі перевищувала норму в 400 разів, увечері — у 748 разів. Тоді про евакуацію ще не говорили. Коридорами будинку ходили матері з малими дітьми, літні люди.

— Я дзвонила в міську раду. Толком нічого не сказали, — розказує пенсіонерка з 27-го будинку Ярослава Машталер, 63 роки. — Передзвонила до рятувальників. Ті відповіли, що евакуація можлива.

Рятувальники прогнозують, що люди зможуть повернутися у помешкання за 3 дні. У цей час столична фірма нейтралізує ртуть хімічним методом. Якщо це не допоможе — здиратимуть фарбу в під"їздах. Тоді евакуація затягнеться на кілька місяців. Кілька родин лишилися жити в своїх квартирах.

Міліціонери запевняють, що знайдуть того, хто розлив ртуть. На вул. 15-го Квітня направили додаткові патрулі. Біля під"їздів цілодобово чергують міліціонери.

Зараз ви читаєте новину «Через розлиту ртуть виселили мешканців із двох під"їздів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути