— Землю треба готувати восени, а навесні хіба що зборонувати її граблями, — радить городник Михайло Король, 69 років, зі Львова. — Для пізніх, теплостійких культур (огірки, буряки, гарбузи) землю треба перекопати навесні. Але перед висіванням вона має "відлежатися" 7–10 днів, бо інакше насіння може не прорости.
Пан Михайло знає секрети і для розсади. Висіяний матеріал ставимо в темне місце при температурі 25–30 °С. Як тільки з"явиться перший пагін (наприклад, капуста сходить на четвертий-п"ятий день), переносимо горщик у холодне і світле місце. Капусту треба тримати тиждень при температурі 5–6 °С, а от помідори протягом 35–40 днів ростити при температурі 14–15 °С.
Картоплю перед посадкою треба добре прогріти (поставити на світло), а не просто з підвалу кидати в холодну землю. Можна навіть побризкати її водою, але перед тим ретельно обірвати паростки.
Дим урятує від заморозків
Культури поділяються на п"ять видів: дуже ранні, середньоранні, середні, середньопізні і пізні. Можна висівати усі ці види або один вид з різницею у два-три тижні. В обох випадках матимете весь час свіжу городину.
Помідори варто висаджувати раніше, використовуючи ранні сорти. Тоді врожай з"явиться до 15 липня.
Щоб захистити рослини від заморозків, о четвертій-п"ятій годині ранку слід запалити вогнище біля грядки. З допомогою диму врятуєте майбутній врожай.
Коментарі