Ягідні кущі треба розмножувати, доки на гілочках не розпустилися бруньки. Смородину, аґрус та порічки розмножують черешками. Із кожної гілки виросте декілька нових кущів.
47-річний Микола Васюк із Городка, що на Хмельниччині, займається смородиною 20 років. Зараз у нього на городі найкращі сорти. Ягоди звисають китицями, майже як на винограді. Із врожаю Васюки готують варення, ліплять вареники та печуть пиріжки. Торік чотири відра ягід продали.
— Коли починав створювати сад, грошей на саджанці не вистачало. Біля хати росло кілька кущів класної смородини. Їх треба було перенести в інший куток городу. Я пересадив і тільки потім дізнався, що мій спосіб — рідкісний. Так майже ніхто не робить, — розповідає Васюк.
Ранньою весною акуратно викопують кущ. Секатором чи гострою пилкою вирізають усі старі гілки. Залишають лише молоді, одно-дворічні. Їх обрізають до 20–30 см. Від старих та хворих корінців теж позбавляються. Сокирою ділять кущ на дві-чотири частини. Кожен кущик повинен мати декілька гілок та молодих корінців.
Зараз Микола розсаджує смородину горизонтальними відводками. Спостерігає за рослинами кілька років і відбирає здорові та найурожайніші кущі.
— Починаю роботу в кінці березня — на початку квітня. Головне, щоб бруньки ще не розпустилися, — застерігає Васюк. — Навколо куща рию неглибокі канавки — промінчиками від стовбура. Наполовину вкорочую сильні нижні пагони. Пригинаю їх та вкладаю у канавки. Землею не присипаю. Аби трималися внизу, пришпилюю їх металевими гачками.
Порічки треба висаджувати з кінця серпня
Коли нові паростки витягнуться на 10–15 см, чоловік засипає канавки вологою землею з перегноєм та торфом. Верхівки росточків залишає на поверхні. Двічі-тричі за сезон повторює підгортання.
До осені нова смородина вже добре вкорениться і її можна буде розсаджувати. Ростки підкопують, обережно відрізають від "материнської" гілки та висаджують у підготовлену яму.
— Порічку та аґрус розмножують так само. Але порічка більш вередлива. Укорінюється гірше.
Порічки Микола Васюк радить висаджувати у кінці серпня — на початку вересня. Тоді кущ встигне прижитися до зими.
— Я вже років десять вирощую кущі смородини за спеціальною технологією. Вичитав колись у садівничому журналі, — ділиться 39-річний Анатолій Савченко з Шостки Сумської області. — Цим способом можна вкорінювати смородину, аґрус та жимолость.
Гілки для черешкування Савченко зрізає на початку весни. Можна й влітку, коли вони вже визріли. Обирає міцні одно-дворічні гілки. Черешок має бути 10–25 см завдовжки і мати до 15 вузлів.
— Гілку встромляю у перекопану, добряче вдобрену та политу землю. Та є один секрет: устромляти її треба під кутом 45 градусів і залишати на поверхні третину бруньок.
Коментарі
1