четвер, 22 березня 2007 17:08

Нижні гілки кущів притискають до землі

  Микола Васюк із міста Городок на Хмельниччині радить висаджувати порічки в кінці серпня — на початку вересня. Ці ягоди, каже городник, приживаються гірше, ніж смородина
Микола Васюк із міста Городок на Хмельниччині радить висаджувати порічки в кінці серпня — на початку вересня. Ці ягоди, каже городник, приживаються гірше, ніж смородина

Ягідні кущі треба розмножувати, доки на гілочках не розпустилися бруньки. Смородину, аґрус та порічки розмножують черешками. Із кожної гілки виросте декілька нових кущів.

47-річний Микола Васюк із Городка, що на Хмельниччині, займається смородиною 20 років. Зараз у нього на городі найкращі сорти. Ягоди звисають китицями, майже як на винограді. Із врожаю Васюки готують варення, ліплять вареники та печуть пиріжки. Торік чотири відра ягід продали.

— Коли починав створювати сад, грошей на саджанці не вистачало. Біля хати росло кілька кущів класної смородини. Їх треба було перенести в інший куток городу. Я пересадив і тільки потім дізнався, що мій спосіб — рідкісний. Так майже ніхто не робить, — розповідає Васюк.

Ранньою весною акуратно викопують кущ. Секатором чи гострою пилкою вирізають усі старі гілки. Залишають лише молоді, одно-дворічні. Їх обрізають до 20–30 см. Від старих та хворих корінців теж позбавляються. Сокирою ділять кущ на дві-чотири частини. Кожен кущик повинен мати декілька гілок та молодих корінців.

Зараз Микола розсаджує смородину горизонтальними відводками. Спостерігає за рослинами кілька років і відбирає здорові та найурожайніші кущі.

— Починаю роботу в кінці березня — на початку квітня. Головне, щоб бруньки ще не розпустилися, — застерігає Васюк. — Навколо куща рию неглибокі канавки — промінчиками від стовбура. Наполовину вкорочую сильні нижні пагони. Пригинаю їх та вкладаю у канавки. Землею не присипаю. Аби трималися внизу, пришпилюю їх металевими гачками.

Порічки треба висаджувати з кінця серпня

Коли нові паростки витягнуться на 10–15 см, чоловік засипає канавки вологою землею з перегноєм та торфом. Верхівки росточків залишає на поверхні. Двічі-тричі за сезон повторює підгортання.

До осені нова смородина вже добре вкорениться і її можна буде розсаджувати. Ростки підкопують, обережно відрізають від "материнської" гілки та висаджують у підготовлену яму.

— Порічку та аґрус розмножують так само. Але порічка більш вередлива. Укорінюється гірше.

Порічки Микола Васюк радить висаджувати у кінці серпня — на початку вересня. Тоді кущ встигне прижитися до зими.

— Я вже років десять вирощую кущі смородини за спеціальною технологією. Вичитав колись у садівничому журналі, — ділиться 39-річний Анатолій Савченко з Шостки Сумської області. — Цим способом можна вкорінювати смородину, аґрус та жимолость.

Гілки для черешкування Савченко зрізає на початку весни. Можна й влітку, коли вони вже визріли. Обирає міцні одно-дворічні гілки. Черешок має бути 10–25 см завдовжки і мати до 15 вузлів.

— Гілку встромляю у перекопану, добряче вдобрену та политу землю. Та є один секрет: устромляти її треба під кутом 45 градусів і залишати на поверхні третину бруньок.

Зараз ви читаєте новину «Нижні гілки кущів притискають до землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути