четвер, 03 травня 2007 18:19

На Поліссі вивели три нові сорти картоплі

НА Поліській дослідній станції ім. А.Н. Засухіна, що в селі Федорівка Малинського району Житомирської області, цього року вивели три нові сорти картоплі.

— Ми хотіли створити родючі сорти, стійкі до хвороб і посухи, — розповідає завідуючий лабораторією селекції картоплі, кандидат сільськогосподарських наук Василь Сидорчук, 65 років.

"Жеран" — ранньостиглий сорт. Дозріває за 80–90 днів. Кущ середньої висоти, рясно вкритий листками. Картоплини з рожевою шкіркою й білою м"якоттю. Кругло-овальні з мілкими вічками. Одна бульба важить 70–80 г. Сорт добре зберігатиметься до весни. "Жеран" через два місяці дасть врожай 90–120 ц/га, а наприкінці дозрівання вже 310–320 ц/га. Це на 20 ц більше, ніж давали попередні сорти. Він стійкий до вірусних хвороб і добре родить в усіх регіонах країни.

Ранньостиглий сорт "Карлик" виростає невеликий кущем. Має бульби з жовтою шкіркою і білою м"якоттю. Врожайність та властивості подібні до сорту "Жеран". Але "Карлик" рекомендовано вирощувати на Поліссі, на півночі та в центрі України.

Сорт "Поліський Ювілейний" — середньопізній. Картоплини достигають за 120 днів. Кущ високий з багатьма листками. Його вважають дуже врожайним — 340–360 ц/га. Стійкий до більшості картопляних хвороб.

— Аби з нових сортів збирати найбільші врожаї, треба обов"язково дотримуватися основних агротехнічних прийомів. Перед посадкою прогріти й проростити бульби. Садити слід у першій-другій декаді квітня. Не туліть кущі надто густо. Не забувайте підживлювати грядки органічними та мінеральними добривами, — додає Сидорчук.

Зараз ви читаєте новину «На Поліссі вивели три нові сорти картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути