понеділок, 27 березня 2017 07:55

На балконі вирощують дрібнолистий базилік

Автор: ФОТО З САЙТА www.findfood.ru
  Базилік буває двох кольорів — зелений та фіолетовий. Останній має більш пряний аромат
Базилік буває двох кольорів — зелений та фіолетовий. Останній має більш пряний аромат

— Базилік сію вдома щороку. На базарі його не накупляєшся. А я додаю його всюди. Купила пакунок насіння й вистачає на все літо, — каже 35-річна Аліна Радчук із Рівного. — Для вирощування на балконі слід брати сорти з дрібними листками, щоб рослини не розросталися й не затіняли одна одну. На городі багато місця, тому можна обирати й з більшими листками.

Ця рослина буває двох кольорів — зелена та фіолетова. Остання має більш пряний аромат.

— Щоб вода не застоювалася і зайва стікала вниз, у горщику ­роблю дірки. Насипаю дрібні камінці, зверху — ґрунт.

Перепрілий компост або перегній змішує з городньою землею. Її має бути вдвічі більше. Важкі ґрунти можна зробити розсипчастими, якщо додати сухого ­торфу. Далі цю суміш дезінфікує розчином марганцівки. Поливає його.

— Щоб базилік краще сходив, насіння замочую в біостимуляторах росту.

Робить олівцем рядки глибиною 1 см. Сіє насіння. Злегка загортає землею й накриває склом або прозорою поліетиленовою плівкою. Так буде ефект, як у теплиці. Насіння добре сходить за температури +25°C.

Ставить у світле місце. ­Через тиждень з'являються сходи. За цей час щодня треба ­обприскувати землю водою. Цю ­розсаду пізніше можна висадити на город або залишити в ­горщиках на балконі й не ­пересаджувати. Там вона може рости весь рік, а на ­городі — до перших заморозків.

— Найбільше базилік любить місце, де росла картопля, огірки чи помідори. Тоді зелень буде пишна та соковита.

Розсаду на городі садять на відстані 25–30 см. При зростанні обрізують верхні пагони, щоб розвивалися бічні.

— Обривати базилік треба, як тільки з'явилися бутони квіток. Тоді в зелені залишиться найбільше ефірних олій і вітамінів.

Базилік сушать пучками

— Базилік заготовлюю на зиму двома способами — сушу й заморожую, — каже Аліна Радчук.

Для заморозки обрізує листя зі стебел базиліку. Миє в холодній воді. Розкладає на рушник, щоб 15 хв. просохнули. Складає шарами листя в пакет і кладе в морозилку.

— Пакую невеликими порціями, щоб вистачало на один-два рази. Так не доведеться кілька разів розморожувати й заморожувати зелень. Від цього втрачає вітаміни.

Сушить базилік в тіні. Або в духовці за температури 40°C годину з відчиненими дверцятами. Можна на кілька тижнів розвісити пучки зелені на горищі. Потім потовкти в ступі сухе листя і скласти в банку чи полотняний мішок. Головне, щоб не доходила до базиліку волога.

Зараз ви читаєте новину «На балконі вирощують дрібнолистий базилік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути