середа, 22 жовтня 2008 15:01

Ґрунт у теплиці замінюють що три роки

Киянин 42-річний Ігор Ковалевський восени торік установив на дачній ділянці неподалік міста Бровари Київщини теплицю з розбірних конструкцій. У березні висіяв розсаду помідорів, огірків і перцю. Наприкінці травня пересадив її на город.

— До цього вирощував розсаду у квартирі, — розповідає Ігор Ковалевський. — На початку весни висівав насіння в дерев"яні ящички. Теплична розсада краще прийнялася на городі, а овочі менше хворіли на фітофтороз.

Ґрунтову суміш для теплиці чоловік готував із компосту, перегною та піску. Щоб запобігти шкідникам і хворобам, додав гашеного вапна, яке називають пушонкою, і склянку золи.

Улітку Ковалевський вирощував у теплиці розсаду пізньої цибулі. Насіння помідорів вирішив посіяти наприкінці жовтня, щоб до весни мати врожай. Стіни та скло теплиці продезінфікував розчином мідного купоросу. Ґрунт вирішив не замінювати, а додатково удобрити.

— Часто міняти ґрунт у теплиці не потрібно, — каже агроном із Черкащини Олексій Симоненко, 59 років. — На одній суміші можна вирощувати овочі чи квіти майже три роки. Потім її доведеться замінити.

Холодне повітря знищить шкідників

Постійно вирощувати одні й ті ж овочі на одному і тому ж ґрунті не бажано, бо в ньому залишаються збудники хвороб, характерні для певної культури. Щоб цьому запобігти, улітку в теплиці можна посіяти гірчицю чи жито, а на осінь перекопати землю. Седерати оздоровлять землю, збагатять її азотом.

Перед тим як сіяти овочі на зиму, ґрунт у теплиці потрібно знезаразити — пропарити. Насіння перед посадкою слід калібрувати й обробити стимуляторами росту.

Для покращення росту овочів землю в теплиці збагачують мікроелементами, підгодовують борною кислотою й марганцем. Пагінці від шкідників обприскують мідним купоросом. Для боротьби з павутинним кліщем раніше використовували препарат карбаціон. Тепер є нові ефективні засоби: "Бітоксибацилін" і "Актафіт".

— Хорошу дезінфекцію робить мороз, — каже Симоненко. — У теплиці зі скляними вікнами в сонячні осінні чи зимові дні бажано відкривати фрамуги, провітрювати.

Холодне повітря знищить шкідників.

— Щоб тепличний ґрунт зберігав властивості, восени його потрібно удобрювати і слідкувати, щоб не пересихав, — каже консультант Клубу органічного землеробства Юрій Сєгєдін, 42 роки. — Інакше може змінитися хімічний склад землі, збільшитися лужність або кислотність.

Зараз ви читаєте новину «Ґрунт у теплиці замінюють що три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути