субота, 16 березня 2019 16:08

"Коли людина наїжена, мало про що думає"

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

11 березня розпочався Великий піст

— Треба контролювати свої емоції — заздрість, злобу, гордовитість, не звеличувати себе над кимось. Піст для того, щоб людина вчилася себе стримувати. Так має бути завжди. Піст є нагадуванням про це. Перш за все, треба залишатися людьми, — розповідає настоятель Свято-Покровського храму в селі Ковалівка Володимир Костюшко, 38 років.

11 березня почався Великий піст. Триватиме сім тижнів до Великодня, який цьогоріч припадає на 28 квітня. Останній тиждень — Страсний. Протягом посту люди дотримуються певних правил у харчуванні, думках, діях. Володимир Костюшко каже, що піст — це час духовного очищення. Уникають веселощів, розважальних ток-шоу, музики, не грають весілля та не вінчаються. Проте дітей хрестять.

— Щоб духовно поститися, треба більше часу перебувати у молитві — розмовляти з Богом. Коли людина явно показує, що не їсть м'яса чи ще чогось — це не піст, а дієта, — говорить настоятель. — Ми маємо трішки утримуватися від їжі, щоб усмиряти своє тіло. Коли людина наїжена, мало про що думає. Завжди треба себе підготовлювати до зустрічі з Богом, бо не знаємо, що буде наступного дня. Піст потрібен, аби підготуватися до світлого Христового воскресіння.

Найбільший гріх — бажати чи робити комусь щось погане. Людина насамперед має контролювати свій язик. Ми завжди когось обговорюємо — владу, знайомих, рідних.

— Дотримуватися посту не так важко. Головне — контролювати свої думки. У неділю дозволяється вживати

рибу. Серед тижня їдять пісні страви.

Їх різновид великий. Меню можна зробити корисним і смачним. Згадайте, як на Різдвяний стіл роблять 12 пісних страв. Я б не сказав, що вони не смачні, — зазначає настоятель. — Можна обійтися без м'яса. Проте, якщо людина чимось хворіє і їй необхідне певне харчування — треба їсти. Вагітним жінкам варто проконсультуватися з лікарем. Дітей можна долучати з 5 років до посту. Наприклад, якщо на день давали три цукерки, то в піст — одну. Головне — навчати молитві, сповідатися і причащатися.

— Перед початком посту була прощена неділя. Один в одного просили

пробачення, щоб з усіма примиритися, жити в злагоді вдома, на роботі чи де б ми не були. Найголовніше — бути з усіма і завжди в мирі. Тоді й війни не буде, — переконує Володимир Костюшко.

Їсти варто невеликими порціями шість-сім разів на добу

Як правильно поститися:

Їсти слід невеликими порціями шість-сім разів на добу. Більше пити води, щоб підтримувати водний баланс в організмі.

Під час Посту не дозволяється вживати м'ясо й м'ясні продукти, зокрема, птицю, яйця, молочне — вершкове масло, сметану, сир, кефір, йогурт та інше.

Риба і рибні продукти, як і олія, дозволені тільки в несуворі пісні дні. Під забороною жирні солодощі, шоколад, випічка і будь-який фастфуд. Заборонено вживати алкоголь. Замінити м'ясо можна багатими на білок грибами чи бобовими — квасолею, сочевицею, горохом. Горіхи теж містять багато білка, а також кальцій, фосфор, цинк, вітаміни Е і А.

Варто мати у раціоні крупи. Вони містять вітаміни, мінерали, мікроелементи та біологічно активні речовини. Готувати їх слід на воді та без масла.

Корисно вживати овочі — картоплю, баклажани, капусту тощо. Їсти їх можна в будь-якому вигляді, але що менше теплової обробки, то краще. З солодкого — обмежитися фруктами, сухофруктами і медом.

Зараз ви читаєте новину «"Коли людина наїжена, мало про що думає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають