субота, 25 травня 2019 15:45

"Ангеліну назвав Дмитро, Аделіну — я. Скорочено — Деля і Геля"

Автор: Ольга Стенько
  28 квітня у Світлани Унгуряну та Дмитра Ящина з Циганського Полтавського району народилися ­близнючки Ангеліна та Аделіна
28 квітня у Світлани Унгуряну та Дмитра Ящина з Циганського Полтавського району народилися ­близнючки Ангеліна та Аделіна

Близнята Ангеліна та Аделіна народилися у 17-річної Світлани Унгуряну та Дмитра Ящина, 19 років, із села Циганське Полтавського району. Світлана закінчує 11-й клас Пальчиківського навчально-виховного комплексу. Донедавна мешкала в Келебердівці. Тепер переїхала в Циганське — до чоловіка.

— Раніше я жила в селі Супротивна Балка Новосанжарського району. Батька не стало, коли мені було 9 років — серце не витримало. За два роки мама померла від раку. Юля, її рідна сестра, забрала мене до себе одразу після маминого похорону. Тітка після заміжжя тоді жила в Келебердівці. У Супротивній Балці залишилася моя рідна сестра, їй зараз 28 років. Але морально важко було повертатися додому, Юля мені в той момент була ­найближчою ­людиною.

Як познайомилися з чоловіком?

— У школі. Це було кохання з першого погляду. Він навчався в 11-му, а я у 8-му класі. Я мешкала в Келебердівці, він — у Циганському. Спочатку були просто друзями. Їздив до мене, спілкувалися. Потім закрутилося, почали зустрічатися. Торік покликав заміж. Разом почали жити з цього року.

У родині спочатку всі були в шоці. Але сприйняли позитивно, друзі теж підтримали. В лице нічого не казали, позаочі — не знаю. Говорили, що може рано, але не відмовляли. Це особистий вибір — мені з цим далі жити.

Одразу вирішили, що перебиратиметеся в Циганське?

— Дмитро жив із матір'ю. Спочатку було незвично, зараз призвичаїлася. Живемо в окремому будинку в одному дворі з мамою Лідою. Так називаю свекруху. Вона мене добре прийняла. Зараз радіє онучкам. У рідного брата Дмитра дружина також вагітна, чекає дівчинку. Має народити в липні.

Коли дізналися, що у вас будуть близнюки?

— Зробила перше УЗД у приватній полтавській клініці. Там сказали, що одна дитина. Буквально за тиждень на плановому огляді в районці лікар сказав, що будуть двійнята. Знала, що в чоловіковому роду є близнюки по лінії матері.

Чоловік зрадів, напевно, більше був готовий. Я була здивована неочікуваною звісткою — не знала, якому лікарю вірити.

Чи важко виношувати двійню?

— Постійно штовхалися, робили переполох у животі. Одна спить, друга прокидається. Я з лютого постійно лежала в лікарні "на збереженні". Спочатку в районній, із березня — в неонатальному відділенні. Через багатоплідну вагітність був ризик передчасних пологів. Так і сталося. Дівчата народилися в 31 тиждень. Вага між ними різниться на 100 грамів — 1540 і 1440 грамів.

Як пройшли пологи?

— Народила 28 квітня, на Великдень. Зранку почалися перейми, але не сильні. Спочатку лікарі хотіли їх зупинити. Сказала, що тягне спину, і мені поставили крапельницю з магнезією. Коли о 9-й почалися сильні схватки, лікарі думали, що народжуватиму сама. Зрештою зробили екстрений кесарів розтин — у першої дитини спочатку пішла пуповина, а не голова. За декілька хвилин мені дали наркоз і забрали в операційну. Нічого не відчувала. Одна дівчинка народилася о 21:43, друга на хвилину пізніше.

Чоловік був удома в той час. Зателефонувала йому перед тим, як мене екстрено перевели в родзал. Звідти одразу — в реанімацію. Діма приїхав, коли дівчата народилися, побачив їх перший.

Коли вперше побачили доньок?

— Їх після народження забрали в одну палату реанімації, мене в ­другу. ­Прийшла до тями зранку. Лікарі ­допомогли ­піднятися, піти до дітей. Емоції непередаваємі. По-перше, не очікувала, що вони появляться так рано. Маленькі, але вже схожі на нас. Медперсонал каже, що Аделіна більше нагадує мене, а Ангеліна — батька.

Хто підбирав імена?

— Ангеліну назвав Дмитро, Аделіну — я. Торік подивилася кіно "Вік Аделін", мені сподобалася головна героїня. Я вже тоді вирішила назвати так доньку. Скорочено будуть імена Геля і Деля.

Як їх розрізняєте?

— Ангеліна дрібніша. В Пальчиківці торік народилися близнюки. Батьки кажуть, що вже розрізняють їх, навіть якщо ті однаково одягнені. Сподіваюся, ми теж скоро навчимося.

Скільки коштували ­пологи?

— Пологи обійшлися близько 6–7 тисяч гривень. Це загальна сума — і на ліки для дітей, і на медикаменти для мене після операції. На сам кесарів розтин пішло 2 тисячі. Оскільки операція була екстрена, використали медикаменти. А наступного дня чоловік купив і привіз їх у лікарню. Багато з них немає в аптеках, треба замовляти — за них просто ­віддали гроші, щоб не чекати. Ще до пологів багато витрат пішло на лікарню. ­Держава медикаментами не забезпечувала, окрім магнезії.

Купили речі для немовлят?

— Мені ще в районці сказали, що можу передчасно народити. Тому кроватки й коляску купили. Витратили на все понад 15 тисяч. А конверти не встигли. Купимо ближче до виписки, щоб подивитися на вагу, яка буде. Зараз доньки на грудному вигодовуванні, а спочатку використовували спеціальну суміш для передчасно народжених дітей.

Як чоловік ставиться до доньок?

— Допомагає, змінює підгузки. Був зі мною, коли я відходила від операції. Тут дозволяють перебування родичів, бо перші дні нема сили навіть встати. І зараз допомагає, тому що за двома дітьми потрібен догляд. Кожні 3 години треба міряти температуру, міняти датчики на руках, щоб не давили. Він це робить, доки я зціжую молоко — дівчаток годують через зонд.

Як вдається закінчити школу?

— Я можу їздити здавати заліки та іспити в школі. Готуюся до екзаменів. У мене гарний запас знань — залишилося тільки повторити вивчене. Я ­брала участь в різних олімпіадах і літературних конкурсах. Маю хороші стосунки з учителями, вони скидають завдання ­через інтернет. Займаюся на факультативі з учителем історії, він безкоштовно проводить заняття з учнями в будинку культури в Пальчиківці.

Куди вступатимете після школи?

— Хочу до юракадемії імені Ярослава Мудрого в Полтаві. Відвідувала там лекції й семінари. Обрала спеціальність "правознавство". Мрію бути адвокатом. Їздила на олімпіаду з правознавства кілька років тому. Планую подавати документи одразу в кілька вузів.

Як будете поєднувати навчання з материнством?

— Вирішила, що обов'язково вступлю на навчання саме цього року. Навіть якщо не в юракадемію, то в інший заклад. А потім вже отримаю юридичну освіту. Перший рік планую навчатися на денній формі. Маю феміністичні погляди. Вважаю, що життя жінки не обмежується материнством і домашнім побутом. Хочу реалізувати себе в усіх сферах, включаючи професійну.

100 грамів різниці у вазі мають близнючки Аделіна та Ангеліна Ящин. Перша важить 1540, друга — 1440 грамів. Аделіна має 44 см, Ангеліна — 42 см, Народилися на 31-му тижні вагітності.

Зараз ви читаєте новину «"Ангеліну назвав Дмитро, Аделіну — я. Скорочено — Деля і Геля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають