— Якось на зимові свята сестра винесла з погрібця баночку помідорів. Хотіла здивувати. Я не вірила, що вони мене вразять. Але виявилися настільки смачними, що з того часу їх закатую сама, — розповідає Ольга ГНАТЕНКО, 48 років, із села Никифорівці Немирівського району.
На порцію Ольга бере 2 кг твердих помідорів невеликого розміру і стільки ж м'яких довільної величини — для томатного соку.
— Малі помідори наколюю зубочисткою та укладаю в простерилізовані банки. А з м'яких варю томатний сік, — пояснює Ольга.
Для соку перепускає овочі через сокодавку. Додає 2 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки солі, лавровий листок та чорний мелений перець за смаком. Варить 15–20 хвилин.
— Раніше заливала помідори томатним соком і стерилізувала 20 хвилин. Та ось уже років два цим не займаюся. Просто, поки вариться сік, помідори заливаю окропом і залишаю на хвилин 10–15, — каже. — Після цього зливаю воду і заливаю гарячим соком.
Господиня закатує банки. Перевертає та укутує їх ковдрою.
— Їх можна не тільки просто їсти. Годяться і для заправки у борщ, — додає Ольга Миколаївна.
Коментарі