субота, 03 серпня 2019 00:56

Амброзія небезпечна в суху і вітряну погоду

Автор: Ольга Стенько
  Вітер розносить пилок амброзії на 4 кілометри. Людям з алергією радять гуляти в дощову погоду
Вітер розносить пилок амброзії на 4 кілометри. Людям з алергією радять гуляти в дощову погоду

З початку серпня по жовтень в Україні цвіте амброзія, пилок якої спричиняє у людей алергію. Серед симптомів — нежить, почервоніння очей, задишка, сльозоточивість, свербіння шкіри, хрипи в грудях, кашель, подразнення і біль у горлі.

Вітер розносить пилок на 4 км. Найефективніший метод боротьби з рослиною — виривати з корінням і спалювати. У хворих набрякає слизова оболонка носа й дихальних шляхів. Бронхи від спазмів звужуються. Людина починає задихатися.

Зняти симптоми допоможуть антигістамінні препарати.

Також полегшать стан заходи гігієни. Повертаючись із вулиці, обов'язково мийте руки, вмивайтеся, промийте ніс, а краще — прийміть душ і ­вимийте голову, адже пилок осідає у волоссі. Кімнату краще провітрювати за допомогою кондиціонера. Якщо такої ­можливості немає, після провітрювання необхідно зробити вологе прибирання.

Алергікам найкраще гуляти в дощ, оскільки він прибиває пилок до землі. Найгірша погода при цвітінні амброзії — суха й вітряна. У такі дні краще взагалі не виходити з дому. Медики також радять дотримуватися дієти у період загострення алергії — не їсти кавунів, динь, меду, цукерок, шоколаду, цукру, жирного та копченого м'яса, не вживати алкоголю, не палити.

Якщо пилок амброзії потрапить у приміщення, людині стає гірше. Добре, якщо в домі є кондиціонер — він відфільтрує пилок. На вікна можна ставити спеціальну сітку. Під час цвітіння амброзії найкраще поїхати жити в місцевість, де цієї рослини немає.

Амброзія розповсюджена в усіх областях України. Засмічує польові культури, особливо просапні й зернові, присадибні ділянки, сади, пасовища, луки.

Зараз ви читаєте новину «Амброзія небезпечна в суху і вітряну погоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають