Ексклюзиви
четвер, 15 травня 2008 19:52

У Крячківці є колодязь з лікувальною водою

Полтавська редакція "Газети по-українськи" підготувала сімку природних та рукотворних див Полтавщини. Ми опитали істориків, краєзнавців, науковців. Спілкувалися зі старожилами. До списку увійшли також об"єкти, що представляють область у проекті "Сім природних чудес України".

119 років виповнилося піраміді в селі Березова Рудка Пирятинського району.

Склеп у формі єгипетської піраміди збудував місцевий поміщик Гнат Закревський. Десятиметрову споруду з цегли та гранітних блоків побудували на початку сільського кладовища. Цегляну кладку робили на вапні, в яке додавали білки яєць та кров тварин.

— Приїжджали з академії наук вивчати її лікувальні властивості, — згадує директор місцевого музею Валентина Гончар, 65 років. — Сказали, піраміда не є цілительною, бо сторони не пропорційні. Однак місцеві жителі часто приходять до неї, бо тут хороша аура.

У Європі є три піраміди, схожі на єгипетські. Крім Березоворудської, ще одна усипальниця розташована в Римі. І третя — в селі Комендантівка Кобеляцького району.

— Місцевий землевласник Олександр Білевич у 1860 році збудував піраміду-церкву. На нижньому поверсі — родинний склеп, — каже директор музею школи Комендантівки 49-річна Алла Бодач.

Споруда в Комендантівці 15 м заввишки.

У роки війни через вікно всередину піраміди потрапив снаряд. Вибухнув, але споруда не пошкодилася. Її, як і березоворудську, зводили на вапні, в яке додавали яйця та кров тварин.

У піраміді чотири вікна. Кажуть, якщо стати на перехресті променів світла — можна оздоровитися. Нині всередині відбудовують церкву.

У Крячківці на Пирятинщині є колодязь із лікувальною водою.

— Років сто тому тут жив пан Липинський, — згадує місцевий житель 71-річний Федір Роздобара. — У селі не було доброї води. У сні панському сторожеві янгол вказав місце, де слід копати колодязь.

Селяни побачили, що вода лікує хвороби очей, шлунку, шкіри. Люди побожно ставляться до води. Традиційно на Водохреще збираються біля колодязя. Молоді батьки з села намагаються вперше викупати немовля у цій воді.

У селі Яківці під Полтавою є приватний будинок, прикрашений скульптурами. Його збудував покійний скульптор-самоучка Віктор Комісаренко.

Біля хвіртки зліва поставив цементну фігуру кобзаря, а справа — гусляра. Металева хвіртка, прикрашена квітами і жайворонками. На паркані виліплені соняшники з руками і ногами. Усе потребує ремонту.

— Годів 35 тому збудував, — розповідає про чоловіка Ніна Комісаренко. — Матеріал сам знаходив. Мішав цемент, ізвєсть, пісок і ліпив паркан. Сам і краски робив.

Рецепту приготування фарб і цементу жінка не знає. Чоловік за життя нікому про це не розповідав.

Господар зробив скульптуру свого батька заввишки з метр. Зараз вона напівзруйнована, без рук. Останніми роботами Комісаренка стали троїсті музики. Вони зображені граючими на народних інструментах перед вікнами хати.

Хату на п"ять кімнат побудував із ракушняка. Стіни прикрашені об"ємними кам"яними деревами. Біля них виліпив мініатюрну церкву з трьома банями, сільські хати та волів.

Гора Пивиха в селищі Градизьк Глобинського району висувалася на конкурс "Сім природних чудес України" як найвища точка Лівобережжя.

Із підніжжя гори б"ють чотири джерела. За лікувальними властивостями вода не поступається миргородській. А глиною з Пивихи лікують суглоби.

— Коли на Русі Володимир розповсюджував християнство, скидали ідолів та освячували найвищі місця, — розповідає селищний голова Анатолій Компанієць. — Після Києва святили Пивиху. Потім тут збудували Пивогорський монастир та кладовище.

Кременчуцьке водосховище вимиває з гори кістки, монети. У радянські часи тут знайшли глечик із золотом. Його розікрали. Порушили кримінальну справу.

150-кілограмову гранітну брилу із відтиском ступні людини 40-го розміру знайшов у Гадячі геолог Микола Торяник, 54 роки. За словами вченого, камінь лікує.

Брилу Торяник тримає на своєму подвір"ї. Від Полтавської області знахідку висунули на конкурс "Сім природних чудес України", результати якого оголосять у серпні цього року. Природні властивості граніту не дозволяють залишати на ньому відбитків. У темну ніч слід світиться блідим світлом. Учений хоче, аби камінь дослідили біоенергетики. Геологи не можуть пояснити утворення сліду.

Серед архітектурних див — Тріумфальна арка в Диканьці .

Її збудували 1820 року на честь приїзду російського царя Олександра І. Споруда зроблена за зразком Паризької тріумфальної на площі Каррузель. В Україні — це єдина тріумфальна арка.

Є повір"я, хто пройде через тріумфальну арку — здобуде перемогу в справах. Заради цього ритуалу поряд із нею зупиняються машини.

У Гадячі в Успенському соборі зберігається вишита ікона святого Миколая, що кілька разів як негатив відбилася на склі.

Її вишила 68-річна місцева акушерка Анізія Кисіль. Вона подарувала ікону храмові. Священики називають образ чудотворним. Він допомагає людям лікувати недуги. Від тяжкої пневмонії зцілився півторарічний малюк. Батьки помолилися святому Миколаю — на другий день дитині стало краще.

Сім чудес України

Торік у серпні в Україні визначили сім чудес. Їх обрали з сотні відомих пам"яток історії та культури.
До сімки увійшли наступні об"єкти. Найбільша фортеця країни у місті Кам"янець-Подільський на Хмельниччині. Києво-Печерська лавра — православний монастир, заснований монахами 1051 року. Укріплення в місті Хотин Чернівецької області. Уманський парк "Софіївка" на Черкащині, який є зразком світового садово-паркового мистецтва. Софіївський собор у Києві. Місто-держава Херсонес Таврійський, збудоване понад 2,5 тис. років тому в Криму. Острів Хортиця на Дніпрі — столиця Запорізької Січі.

Зараз ви читаєте новину «У Крячківці є колодязь з лікувальною водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути