понеділок, 26 листопада 2007 18:59

Решетилівці бояться виселення з квартир

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Наталія Полтавець (зліва) і Тетяна Бодня біля свого будинку в селищі Решетилівка. Жінки скаржаться, що власник не дає їм приватизувати помешкання, показують судові позови
Наталія Полтавець (зліва) і Тетяна Бодня біля свого будинку в селищі Решетилівка. Жінки скаржаться, що власник не дає їм приватизувати помешкання, показують судові позови

22 роки тому районне ремонтно-транспортне підприємство в селищі Решетилівка для своїх працівників звело три будинки по вулиці Великотирнівській. У них проживають вісім сімей. Вони бояться, що нинішній власник квартир — товариство "Агротехсервіс" — виселить їх, тому хочуть приватизувати своє житло.

— На жаль, мешканці не мають права на приватизацію. "Агротехсервісу" належать усі десять квартир у трьох будинках, — пояснює Решетилівський селищний голова Віктор Кузьменко, 47 років. — Вони навіть не числяться у Фонді держмайна.

У липні цього року подружжя Дмитренків подало до районного суду позов. Вимагають передачі свого будинку до комунальної власності селища з подальшим правом на його приватизацію.

— Весною цього року до нас приходили працівники "Агротехсервісу" обміряти квартири для оформлення технічної документації, — розповідає мешканець 4-квартирного будинку по Великотирнівській Микола Дмитренко, 48 років. — Пізніше нам розповіли, що фірма просто хоче приватизувати все наше житло.

— Нам двічі приходили листи від "Агротехсервісу" про термінове переселення до гуртожитку по цій же вулиці, — додає його сусідка Тетяна Бодня, 43 роки. — А ще 1992 року нам той же Колотій (директор "Агротехсервісу". — "ГПУ") пропонував викупити свої квартири. Ми наскладали грошей, заплатили в касу. А за кілька днів їх нам повернули. Сказали, що незабаром зможемо приватизувати помешкання.

Бодня показує квитанцію — за свою квартиру вона заплатила 11,8 тис. грн. Потім схлипує та починає втирати сльози.

— Улітку онук народився. Так ми три місяці не могли дитиночку прописати в квартирі, — скаржиться жінка. — Колотій не дозволяв. Невістка через те державні гроші не получала. Кредитів набралися на пелюшки-коляски. Хоча тут ми живемо давно, — показує на асфальті біля двору викладену камінцями дату "1985". — Своїми руками все штукатурили. Підлогу самі клали.

— Нам жодного разу нічого тут не ремонтували. Самі навіть каналізацію чистимо. І не зверталися, бо думали, що все то наше, — приєднується до розмови Микола Петраков, 53 роки. Він працює в "Агротехсервісі" різноробочим.

За використання кубометра води мешканці будинків "Агротехсервісу" платять 3,5 грн. Жителі інших будинків у селищі — по 1,5 грн.

— За останній місяць ціна на воду й на квартплату зросла майже втричі, — обурюється Наталія Полтавець, 52 роки. — У вересні я заплатила 22 гривні, а в жовтні майже 80. Працівники "Агротехсервісу" мають пільги. А я чотири місяці тому звільнилася, бо робила в пекарні й задихалася від диму.

Директор "Агротехсервісу" 51-річний Віктор Колотій каже, що все робить відповідно до закону.

— 1994 року ми пропонували їм придбати ці квартири. Чотири сім"ї так і зробили. Хто їм заважав? Не схотіли — довелося взяти на свій баланс, — пояснює Колотій. — Ми й воду подаємо, і каналізацію відкачуємо, і гроші на ремонти виділяємо.

Завищені ціни на комунальні послуги Колотій пояснює стрімким зростанням цін на газ та електроенергію.

— Виселяти людей із квартир ніхто не збирається. Хай сплять спокійно, — запевняє чоловік. — Але віддавати своє майно  безкоштовно не збираємося.

Зараз ви читаєте новину «Решетилівці бояться виселення з квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути