вівторок, 25 грудня 2007 17:32

Католики Глушки шанують обидва Різдва

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Родина полтавців Глушків (Людмила, її син Євген і чоловік Йосип) у католицький Святвечір 24 грудня зібралася на пісну вечерю. Глушки — парафіяни римо-католицької церкви Воздвиження Христа на Кобищанах у Полтаві
Родина полтавців Глушків (Людмила, її син Євген і чоловік Йосип) у католицький Святвечір 24 грудня зібралася на пісну вечерю. Глушки — парафіяни римо-католицької церкви Воздвиження Христа на Кобищанах у Полтаві

Увечері, 24 грудня, полтавка Людмила Глушко, 38 років, накриває стіл білою скатертиною, ставить страви. Із родиною жінка готується відзначати католицьке Різдво.

У кімнаті ялинка з янголом на верхівці. Під нею невеликий вертеп і кольорові пакунки.

— Зробив із татом. Дах із очерету, картонну хатку сам клеїв, — хвалиться 11-річний син Антон. — Можна подарунки відкривати? — дивиться на матір.

— Повечеряємо, сходимо до храму — тоді й відкриємо, — відказує Людмила.

Родина Глушко 20 років тому переїхала до Полтави з села Чемериське Барського району Вінницької області. У сім"ї всі католики.

— Йдіть, будемо молитися та сідати, — кличе Людмила Миколаївна.

Біля столу стають чоловік 43-річний Йосип Франкович, син Євген, 17 років. Антон моститься біля мами. Родина молиться Діві Марії. Людмила дістає з полиці Євангеліє. Говорить, слід прочитати перед вечерею уривок про народження Христа.

— Євангеліє в нас читає Антон, — каже жінка.

Хлопчик соромиться. Мовляв, йому простіше було б читати з дитячої Біблії.

Батько бере зі столу прісні хлібці, які називаються "оплатками". Члени родини ламають їх одне в одного та бажають щастя, здоров"я. Йосип запалює свічку. Родина читає вголос Отче Наш.

У центрі столу тарілка з кутею, смажена, копчена та печена риба, чорнослив, начинений горіхами, вінегрет, кілька салатів, фрукти, виноград, глечик з узваром, млинці.

— Мусить бути 12 пісних страв, але цього важко дотриматися, — говорить Людмила. — Можна поставити тушену капусту, гриби, але їх не з"їдять. У нашій родині для кожного на столі улюблена страва. От я люблю кутю. Для особливого смаку вигадала додавати до неї халву, — хвалиться жінка.

Усі беруть по ложці куті.

— Маємо православних друзів, — веде далі Людмила. — Вони вітають нас, а ми їх із Різдвом. Ніколи на православне Різдво нічого не робимо по господарству.

Запитую в Антона, чи він колядує.

— Ага, — хитає головою хлопець. — Я, правда, знаю довгі колядки, а їх більше ніхто з друзів не знає. Сам стидаюся співати.

— Заведено вечеряти, коли зійде перша зірка, — додає Людмила. — Перед тим хрещеники приносять хрещеним кутю, а вони дарують їм подарунки.

Людмила працює бухгалтером, її чоловік — на будівництві в Києві. Євген навчається на кухаря, Антон ходить до п"ятого класу школи N13.

— У нас такі самі свята, як у православних. Лише на 13 днів раніше. Ялинку ставили на Миколая. Стоятиме майже місяць. 6 січня святкуватимемо Богоявлення, яке в православних називається Водохреща і святкується 19-го, — розповідає Йосип.

Раніше родина їздила святкувати Різдво на Вінниччину. 10 років тому, коли в Полтаві відкрився костел, почали залишатися в місті.

— Женя пече коронну страву — рулет із бананом, — хвалиться Людмила.

Сім"я стає довкола столу. Читають молитву.

— Підемо на службу, — каже Йосип. — Зі столу нічого не прибиратимемо. У куті лишимо ложки. Душі померлих зможуть почастуватися й побачити, що ми живемо в достатку.

Зараз ви читаєте новину «Католики Глушки шанують обидва Різдва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути