середа, 25 червня 2008 18:49

Академія козацтва налічує в області 2 тисячі осіб

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Вихованці школи бойових мистецтв ”Дракон” із Полтави виступають на галявині біля етнографічного кафе на хуторі Проні під Диканькою з нагоди відкриття обласного відділення Міжнародної академії козацтва в Полтаві
Вихованці школи бойових мистецтв ”Дракон” із Полтави виступають на галявині біля етнографічного кафе на хуторі Проні під Диканькою з нагоди відкриття обласного відділення Міжнародної академії козацтва в Полтаві

У неділю в Полтавському педуніверситеті пройшла конференція з приводу відкриття обласного відділення Міжнародної академії козацтва. На ній у козаки посвятили понад 40 чоловік.

— Раніше, обираючи гетьмана, на майдані з нього знімали сорочку і шпарили батогом так, що аж шкіра репалася. Аби він пам"ятав, що головна громада, а не гетьман, — говорить за трибуною осавул академії Ростислав Шевченко. — Сьогодні козацтво відроджується. Ми хочемо, щоб люди, згуртувавшись, як козаки, могли навести порядок.

Обласне відділення академії офіційно зареєструвалося 6 березня цього року. Нині воно нараховує майже 2 тис. осіб. Вони вивчають історичну спадщину, проводять лекції, організовують зустрічі козаків з людьми, виготовляють символіку, прапори, оволодівають прийомами самозахисту, беруть участь у походах, зборах.

— Мені подобається розвиватися в правильному напрямку і з правильними людьми, — розповідає 22-річна полтавка Олександра Пілатова. Вона має звання капітана. — Вечорами ми виїжджаємо на природу. Там тренуємося, спілкуємося, розмовляємо про козаків, їхній рух.

Вступити до академії козацтва може людина віком від 14 років.

— Ми робимо якісний відбір, — каже 53-річний Павло Кицько, головний отаман і президент Полтавського відділення МАК. Його син Павло, який очолює у місті школу східного бойового мистецтва "Дракон", також козак. — Людина проходить випробувальний термін, заробляє рекомендації в раді старійшин. У нас не шароварне козацтво.

Після конференції присутні їдуть до етнографічного кафе на хуторі Проні під Диканькою. Біля входу в національному одязі  зустрічає усіх колишній селищний голова Диканьки та власник кафе 48-річний Володимир Удовиченко. Запрошує на галявину подивитися показові виступи козаків із шаблями та мечами. Після цього всі йдуть обідати до хати. На стіл подають кашу з м"ясом, горілку, узвар. Після кожного тосту козаки тричі голосно скрикують "Будьмо, гей!".

До приміщення заходить підперезаний товстим шкіряним поясом чоловік під два метри зросту, з оселедцем, сережкою у вусі, шароварах. Дехто говорить, що зроду такого колоритного козака не бачив. Це — Олег Григор"єв, художній керівник кінного театру острова Хортиця в Запоріжжі.

— Спеціально до свята я підготував вам сюрприз, — каже Григор"єв. — Ви доїдайте, а я пішов готуватися.

На галявині актор гучно ляскає батогами, що аж вуха закладає. Викликає з натовпу одного з козаків для допомоги у виступі. Дає йому довгі гілки з листям на кінцях. Хлопець, опустивши голову, жартуючи говорить: "Прощайте". Григор"єв в одну мить кінчиком батога обрубує з гілок листя. Після цього усі по черзі фотографуються з актором та повертаються до Полтави.

Зараз ви читаєте новину «Академія козацтва налічує в області 2 тисячі осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути