пʼятниця, 05 вересня 2008 16:44

17 розстріляних монахів зробили святими

У суботу в Мгарському Спасо-Преображенському монастирі Української православної церкви Московського патріархату, що поблизу Лубен, відбулося прославлення 17 мгарських новомучеників.

— Вони зараховані до лику місцевошанованих святих, — пояснює прес-секретар Полтавсько-Миргородської єпархії отець Андрій. — Тобто рішення про канонізацію було ухвалене Українською православною церквою. Вона діє на території України. У комісію по канонізації необхідні документи подали давно. Рішення ухвалили 8 травня цього року.

Мгарських монахів розстріляли більшовики 1919-го в ніч перед святом Преображення Господнього — 19 серпня (за старим стилем — 6 серпня). Наприкінці липня до монастиря прибув більшовицький Антонівський полк. Червоноармійці поселилися в церкві. Водили жінок, ходили в шапках і курили. На коней одягали срібний вінець, зірваний із ікони Божої Матері. За тиждень прийшла Добровольська армія. Більшовики втекли, а потім повернулися. 24 монахів та ігумена Амвросія арештували. Звинуватили, що допомагали добровольцям переправлятися через річку Сулу поблизу монастиря. Дорогою до Лубен їх розстріляли. Семеро монахів врятувалися, бо більшовики були п"яні й не перевіряли, чи всі мертві.

Місцеві жителі переказують, що жоден із тих, хто розстрілював монахів, не помер своєю смертю. Окрім того, їхні роди на них перервалися.

— Документально це не підтверджено, — каже отець Андрій. — Але відомо багато випадків, коли більшовики, які катували та розстрілювали священнослужителів, помирали неприродною смертю.

Зараз ви читаєте новину «17 розстріляних монахів зробили святими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути