Ексклюзиви
вівторок, 27 грудня 2011 09:30

Томенко: "мовну карту" розігрують перед виборам та коли рейтинг партії падає

Томенко: "мовну карту" розігрують перед виборам та коли рейтинг партії падає

Віце-спікер Микола Томенко переконаний, що законопроекти щодо "регіональних мов і мов нацменш" та захист "російськомовного населення" - це лише прикриття і частина передвиборної кампанії.

Про це він сказав в ефірі 5 каналу.

На його думку, люди, які подають подібні "мовні" законопроекти – "це вічні "революціонери", які живуть в Україні для того, щоб боротися за російські інтереси".

"Це такий спеціальний контингент людей. Серед них є й міністр, як не дивно, українського уряду, і депутати і високопосадовці. Один Сергій Ківалов ледь Героєм України випадково не став. Треба було Героя Росія йому давати, бо за Україну він не б'ється, тільки за Росію", - обурився Томенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Григорович закликала депутатів цькувати мовний законопроект Колесніченка і Ківалова

"Якщо такий законопроект попадає, є дві причини для цього: перша – початок виборчої кампанії, друга причина – рейтинг політичної сили, яка це представляє, суттєво падає. От і все", - наголосив він.

Томенко погоджується зі спікером Володимиром Литвином, який раніше заявив, що його обурює публічне обговорення висновків Венеціанської комісії щодо "мовного" законопроекту "регіоналів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів радіють, що нарешті почують в судах 13 мов, а не лише українську

"Я погоджуюся у тому сенсі, що ця проблема для абсолютної більшості громадян вже визначена і кожен знає, як вийти із неї. Ви вдома розмовляєте російською мовою, а як державний службовець, аби поважати державу, забов'язані знати українську. Освіта, зрозуміло, повинна бути українською, хоча є деякі можливості це обійти для певних областей і регіонів", - прокоментував віце-спікер.

На думку Томенка, в Україні має бути єдина державна мова — українська: "Життя показує що конституційна формула: "Українська мова – є єдина державна. Водночас вільний розвиток російської мови та мов національних менш" - формула універсальна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У судах офіційно дозволили використовувати російську мову й інші

Все інше, за його словами, — це спроби окремих політиків або зробити на цьому кар'єру, або поділити та посварити Україну.

Так, зокрема, Томенко прокоментував останню "мовну" ініціативу міністра освіти і науки Дмитра Табачника щодо того, щоб дозволити батькам самостійно обирати мову навчання дітей у дошкільних закладах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ківалов планує надовго зняти мовну проблему в Україні

"Це вже повний цинізм: почати нас провокувати, аби у дитячому садочку батьки з вихователями билися, якою мовою виховувати дітей. На щастя, ми зупинили цей законопроект", - розповів він.

"Я думаю, що мовна карта, чим ближче вибори, тим більше буде розігруватися і я вважаю, що нам би краще поборотися за зменшення корупції, а не за ці мовні питання", - підсумував віце-спікер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович підписав закон, який зобов'язує міліціонерів володіти українською мовою

Нагадаємо, що раніше на сайті Венеціанської комісії були оприлюднені висновок щодо законопроекту "Про основи державної мовної політики" "регіоналів" Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка. Там, зокрема, зазначається: "Венеціанська комісія з'ясувала, що проект незбалансований, оскільки його положення непропорційно посилюють позиції російської мови, за відсутності відповідних заходів, що підтверджують роль української мови як державної, а також належним чином не забезпечують захист інших регіональних мов і мов меншин".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати поб'ються через закон про мови?

У свою чергу, і Ківалов, і Колесніченко заявили, що законопроект про мови в Україні Венеціанською комісією був повністю схвалений.

Литвин у відповідь на це зазначив, що йому "було огидно і соромно, і певна злість була: апелюють не до потреб людини, а до тих чи інших оцінок, які знаходяться в рекомендації Венеціанської комісії". "Не можна демонструвати ту політику, яку ми демонструємо. Що я маю на увазі? Зараз знову почали порушувати мовну тематику, при тому кожен захищає свою позицію, посилаючись на рекомендації Венеціанської комісії", - підкреслив спікер.

Зараз ви читаєте новину «Томенко: "мовну карту" розігрують перед виборам та коли рейтинг партії падає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути