четвер, 15 грудня 2011 11:33

У судах офіційно дозволили використовувати російську мову й інші

У судах офіційно дозволили використовувати російську мову й інші

Конституційний суд (КС) України дозволив використовувати в судах поряд із державною регіональні мови і мови національних меншин.

Це випливає з рішення КС, яке було прийнято 13 грудня і оприлюднено у четвер за поданням 54 народних депутатів.

"Підстав для визнання неконституційними положень частини 4, 5 статті 12 закону "Про судоустрій і статус суддів" про використання в судах поряд з державною регіональних мов або мов національних меншин відповідно до закону України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин" у порядку, встановленому процесуальним законом, немає", - наголошується в рішенні КС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада вважає українську мову конкурентом для російської, тому її і знищує - нардеп

Народні депутати вважають, що оскаржені положення суперечать ч.2 ст.8 та ч.1 ст.10 Конституції України, а також закону про ратифікацію Європейської хартії про регіональні мови або мови меншин.

Зокрема, як зазначається у поданні, цими актами передбачено, що регіональні мови або мови меншин у судах можуть застосовуватися в судовому процесі тільки на території окремих судових округів і виключно в частині надання дозволу на подачу документів і доказів регіональними мовами або мовами меншин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська мова поступово зникає із телебачення та радіо

У той же час, з контексту ст.12 закону "Про працевлаштування і статус суддів" випливає, що застосування в судовому процес всіх мов, визначених у законі Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин поширюється на території всієї Україні без будь-яких обмежень, підкреслюють депутати.

Зараз ви читаєте новину «У судах офіційно дозволили використовувати російську мову й інші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

87

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути