понеділок, 14 листопада 2011 17:55

Влада вважає українську мову конкурентом для російської, тому її і знищує - нардеп

Влада вважає українську мову конкурентом для російської, тому її і знищує - нардеп

Зменшення частки української музики у радіоефірі до 25% є ознакою подальшої русифікації та деукранізації України.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від НУ-НС Олесь Доній.

"Тут немає нічого дивного, адже тепер всі бачать, що ідеологією влади є російський націоналізм — це всебічна підтримка російської мови, російської культури та російської держави. Для того, щоб підтримувати російську мову та культуру, вони зрозуміли, що на території України треба зменшити кількість вживання української мови, у якій вбачають конкурента для російської. У них завдання — її максимально обмежити, максимум для фольклорних виступів", - вважає він.

За його словами, у цій ситуації завдання українських патріотичних сил — це взаємодопомога і створення культурної альтернативи: "Потрібно не лише плакати, що міністр освіти зробив черговий наступ на українську історію, чи Верховна Рада на українську музику, а потрібно навчитися підтримувати українську культуру, музику, мову, книжку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наша Україна" закликала гуманітаріїв Януковича зупинити антиукраїнський "наступ"

На думку Донія, влада зобов'язана втручатися в ефірний контент, оскільки держава має дбати про власний культурний продукт. Так, за його словами, цим активно займаються в інших країнах, зокрема у Франції.

"Там де держава прагне розвитку власної мови, вона вигадує якусь програму для її підтримки.  І в цій ситуації, є абсурдом, якщо українські патріоти не підтримуватимуть українську мову, в тому числі і законодавчо (квотуванням чи через бюджет). Тому що іде цілеспрямований наступ по всіх статтях, по всіх фронтах на існування взагалі української мови".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівські митці виступили проти скорочення квот на українське мовлення

Попереднє квотування, яке передбачало обов'язкові 50% української музики у радіоефірі - це був один із елементів для гальмування подальшої русифікації, вважає нардеп. Але цього, на його думку,  було недостатньо, оскільки питання потрібно було розвивати комплексно: "Ми спостерігаємо, як українська мова поступово зникає з телебачення, з ефіру. Тому формальні застереження, принаймні, призупиняють цей наступ русифікації. Інша справа, що цього не достатньо. Потрібна була стратегічна комплексна програма з розвитку української мови".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зменшення квоти української пісні вдарить по економіці - Кириленко

Крім того, за словами "нунсівця", думка про те, що нормована кількість української музики у радіоефірі заважає бізнесу радіокомпаній, є недоречною.

"Адже питання культури нації — це питання не грошей, а питання моралі. Бізнес в Україні здебільшого не мислить українськими культурними категоріями, а мислить лише заробітками власної кишені. Та це не значить, що політична еліта повинна іти за меркантильними інтересами тих, хто набиває собі кишені, - наголосив він. - Заробляння коштів не повинне іти шляхом знищення національної культури".

Зараз ви читаєте новину «Влада вважає українську мову конкурентом для російської, тому її і знищує - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

155

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути