середа, 21 грудня 2011 06:30

Депутати відмовилися змінювати мову навчання у садочках

Автор: фото: Тарас Подолян
  Комуністка Марина Перестенко (внизу праворуч) на засіданні Верховної Ради передає колезі складені купюри. 20 грудня
Комуністка Марина Перестенко (внизу праворуч) на засіданні Верховної Ради передає колезі складені купюри. 20 грудня

— Проезжал только что колпак на майдане. Такого не видел нигде, запомню надолго, — жартує у кулуарах парламенту один із нардепів про головну ялинку країни на столичному майдані Незалежності. Вона конусоподібна, в барвисті смужки. Її 19 грудня відкрив президент Віктор Янукович.

— Она в интернете блог завела. Жалуется, что ее никто не любит, — відказує депутатові журналіст.

На сходах між першим та другим поверхами також поставили штучну ялинку, близько 7 м заввишки. Біля неї фотографується "регіонал" Владислав Забарський, 43 роки.

— Мне елка на майдане нравится, потому что она ненастоящая. А как украшать — у каждого свой вкус, — говорить. — Я и дома уже лет пять как отказался от живой. Ставлю только искусственную.

Дві штучні невисокі ялинки стоять обабіч трибуни для виступів. На місцях "бютівців" великий плакат із портретом екс-прем'єра Юлії Тимошенко та написом "Юлі — волю!". Нардепів немає.

— Вони в Апеляційному суді. Морально підтримують Тимошенко, — говорить із трибуни віце-спікер 47-річний Микола Томенко. — На завтра анонсують зміни у складі уряду. Міністри допрацювалися до того, що немає чим платити заробітні плати бюджетникам. Парламенту довелося голосувати за видачу дотацій. Настав час відправити у відставку весь уряд.

— Навряд чи завтра будуть відставки. У нас у п'ятницю важкий день — прийматимемо бюджет, — відповідає на це спікер Володимир Литвин, 55 років. — Якщо опозиція хоче відставки уряду, зберіть 150 підписів та підготуйте питання недовіри уряду. Інакше це струс повітря.

Литвин пропонує обговорити і внести в порядок денний урядовий законопроект, яким пропонують дозволити батькам обирати мову навчання дітей у дитсадках.

— У садочках створюватимуть окремі групи й так ділитимуть дітей на два сорти, — обурюється з трибуни "нунсівець" В'ячеслав Кириленко, 43 роки. — Батьки задумуватимуться, яку мову обирати. Більшості треба вносити не провокації, а закони про будівництво дитсадків, про повернення їх з оренди у бізнесменів.

— Прозвучало страшное выступление от человека, который не понимает, что такое права человека! — займає його місце на трибуні "регіонал" 53-річний Вадим Колесніченко.

— Ганьба! — кричать "нунсівці".

— Вот они, эти люди! — поводить рукою в їхній бік Колесніченко. — Мы должны обеспечить воспитание ребенка на родном языке!

Законопроект не вносять. "За" 217 нардепів, а необхідно 226.

Зараз ви читаєте новину «Депутати відмовилися змінювати мову навчання у садочках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути