понеділок, 26 грудня 2011 15:22

Литвину не подобається обговорення висновків щодо "мовного законопроекту"

Литвину не подобається обговорення висновків щодо "мовного законопроекту"

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що публічне обговорення висновків Венеціанської комісії щодо законопроекту "Про основи державної мовної політики" призводить до конфліктів в Україні.

"Не можна демонструвати ту політику, яку ми демонструємо. Що я маю на увазі? Зараз знову почали порушувати мовну тематику, при тому кожен захищає свою позицію, посилаючись на рекомендації Венеціанської комісії", - сказав Литвин в ході вручення парламентських премій молоді за внесок у розвиток парламентаризму і місцевого самоврядування в понеділок у Києві.

Спікер українського парламенту зазначив, що йому "було огидно і соромно, і певна злість була: апелюють не до потреб людини, а до тих чи інших оцінок, які знаходяться в рекомендації Венеціанської комісії, захищають не потреби людей, а свою позицію".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів радіють, що нарешті почують в судах 13 мов, а не лише українську

Литвин підкреслив, що все це негативно впливає, насамперед, на розвиток країни. "Таким чином, прискорюють, каталізують конфлікти на мовній основі в Україні", - сказав він.

Голова Верховної Ради зазначив, що він не бачить у цій темі приводів для конфліктів. "Є наявність проблеми, яку просто треба вирішувати", - додав Литвин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ківалов планує надовго зняти мовну проблему в Україні

Нагадаємо, що раніше на сайті Венеціанської комісії були оприлюднені висновок щодо законопроекту "Про основи державної мовної політики" "регіоналів" Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка.

Там, зокрема, зазначається: "Венеціанська комісія з'ясувала, що проект незбалансований, оскільки його положення непропорційно посилюють позиції російської мови, за відсутності відповідних заходів, що підтверджують роль української мови як державної, а також належним чином не забезпечують захист інших регіональних мов і мов меншин ". При цьому комісія зазначила, що в цілому представлений проект закону краще, ніж попередній проект закону про мови в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У судах офіційно дозволили використовувати російську мову й інші

У свою чергу, і Ківалов, і Колесніченко заявили, що законопроект про мови в Україні Венеціанською комісією був повністю схвалений.

Зараз ви читаєте новину «Литвину не подобається обговорення висновків щодо "мовного законопроекту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути