четвер, 15 грудня 2011 17:07

У Партії регіонів радіють, що нарешті почують в судах 13 мов, а не лише українську

У Партії регіонів радіють, що нарешті почують в судах 13 мов, а не лише українську

Теза про те, що Конституційний суд України (КСУ) дозволив використовувати в судах поряд із державною мовою російську, не є правильною. Своїм рішенням КСУ просто поставив крапку в обговоренні питання, чи є в Україні регіональна мова чи немає.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив народний депутат від Партії регіонів, член Комітету ВР з питань правосуддя Вадим Колесніченко.

"Конституційний суд нічого не дозволяв. КСУ визнав правомірним та законним рішення Верховної Ради, коли вона більше ніж рік тому прийняла у відповідності з Європейською хартією регіональних мов таке поняття як використання регіональної мови у судовій системі", - пояснив нардеп.

За його словами, таким чином КСУ поставив крапку в обговоренні питання, чи є в Україні регіональна мова чи немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У судах офіційно дозволили використовувати російську мову й інші

"Питання використання регіональної мови чи мови меншин пов'язано із захистом прав людини, а не з питанням використання російської чи угорської мови. Для мене взагалі не є важливим, яка мова буде використовуватись, у зв'язку з тим, що у 2003 році законодавці ратифікували Хартію регіональних мов і тим самим взяли на себе зобов'язання захищати від імені держави 13 мов, які були визначені як регіональні", - уточнив Колесніченко.

Він підкреслив, що у результаті цього рішення КСУ зміниться "головне - в Україні нарешті почнеться використання регіональних мов у відповідності з чинним законодавством".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російську мову хочуть витіснити бідним і грубим російсько-галичанським суржиком - КПУ

"Нарешті ми зможемо на європейському рівні сказати, що ми зробили перший крок в імплементації Хартії регіональних мов та мов меншин. А це головна теза президента Януковича про те, що Україна має бути правовою державою, і що права людини стоять понад усе", - резюмував Колесніченко.

Зараз ви читаєте новину «У Партії регіонів радіють, що нарешті почують в судах 13 мов, а не лише українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

105

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути